Формата 4-дневна работна седмица вече не е илюзорна в много

...
Коментари Харесай

HR компания въвежда 4-дневна работна седмица


Формата 4-дневна работна седмица към този момент не е илюзорна в доста европейски страни
(снимка: CC0 Public Domain)

След сполучливо прекосяване на пилотен план, HR компанията ManpowerGroup Югоизточна Европа вкарва 4-дневна работна седмица за всичките си чиновници в България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. Според компанията, пилотният план е оказал позитивно влияние върху продуктивността и благосъстоянието на чиновниците.

През 1926 година Хенри Форд, именитият авто производител, за пръв път вкарва 5-дневна (40-часова) работна седмица за своите чиновници, правейки събота и неделя почивни дни. Днес, близо 100 години по-късно, е време за смяна, споделят от ManpowerGroup.

5-дневната, 40-часова работна седмица носи привкус на минало време и постоянно се оказва сложна за съчетание с потребностите на модерния, динамичен човек. В композиция с изменящия се пазар на труда, нараснало текучество на хора в цяла Европа, дефицит на гении, „ прегряване ” и надълбоко влияние на Covid-19 пандемията върху живота на хората доведоха до популяризирането на гъвкавите работни политики. А от ден на ден чиновници търсят смяна в работните практики.
още по темата
Като резултат от тези трендове, работодателите стартират да приспособяват нови, гъвкави способи за работа, като формата 4-дневна работна седмица към този момент не е илюзорна в доста европейски страни, показаха от HR компанията.

ManpowerGroup публично и законосъобразно вкарва 4-дневна работна седмица, като покрива всички, декларирани преди намаляването на работните часове, заплащания, вноски и осигуровки на чиновниците си. Вътрешно изследване на компанията демонстрира, че при 89% от чиновниците 4-дневната работна седмица е довела го доста усъвършенстване на салдото сред работата и персоналния живот.

Работната седмица от пoнеделник до четвъртък е тествана в началото в границите на 4-месечен експериментален интервал. Всяка една от страните в района е подготвила собствен проект за деяние и определяне на измененията в работните процеси на локално равнище, като са проведени петъчни смени в обособените екипи, разясниха от Manpower.

4-дневната работна седмица е оригиналност на международния пазар на труда и съставлява работен модел, който би могъл директно да отговори на новите трендове в бизнеса и променените потребности на хората. В по-широк проект тя би могла да има огромен обществен и екологичен резултат в бъдеще.

В основата на по-кратката работна седмица е концепцията за повишение на продуктивността посредством въвеждане на технологии или усъвършенстване на работни процеси. Така на процедура се реализират същите резултати за по-малко време. Служителите имат повече свободно време, което биха могли да прекарат със фамилията и околните си и да се отдаде на персоналните си потребности и цели.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР