Формално погледнато, в нашата страна все още нямаме епидемия. Надявам

...
Формално погледнато, в нашата страна все още нямаме епидемия. Надявам
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров: Възможно е епидемията от COVID-19 да ни отмине

Формално видяно, в нашата страна към момента нямаме зараза. Надявам е, че няма и да има. Тенденцията у нас несъмнено е удобна. Това сподели националният съветник по кардиология проф. Иво Петров в изявление за вестник „ Монитор “.

„ Безспорно, ограниченията дават добър резултат. Но има и друго – наподобява ние, българите, имаме към този момент построен групов имунитет. За това имаме доста образци през последните двадесет-тридесет години “, разяснява още професорът.

„ В България нямаше зараза нито от СПИН, нито от ебола, нито от птичи, нито от свински грип. Всички тези инфекции, които се развиха епидемиологично в доста страни в света, у нас не провокираха зараза. Имаше единствено обособени случаи, които по никакъв метод даже не съумяха да доближат броя на тези от нормалния грип “, добави той.

Според него най-вероятно това се дължи на обстоятелството, че генетично сме доста разнородни. Освен това ние сме много по-затворена страна от останалите европейски страни. „ Част от Европейския съюз сме, само че не сме толкоз посещавани, като Италия, Испания, Франция, да вземем за пример. Освен това, прецизното съблюдаване на имунизационния календар за рисковите инфекции и по-специално за туберкулоза, дава добър резултат. Дължи се на по този начин наречения бактериум на французите Калмет и Герен. Това са хората, основали микроб, подобен на този на туберкулозата, само че не провокира заболяване, а единствено основава имунитет “, изясни той.

Той разяснява и БЦЖ имунизацията. „ Произведената в България БЦЖ ваксина е една от най-хубавите в света и това го признават авторитетни задгранични експерти. Милиони човешки животи в целия свят са избавени с помощта на нея, в това число в Индия и Африка. Световната здравна организация също я признава за извънредно добра. Ние сме един от най-големите производители и доставчици на противотуберкулозна ваксина с изключителни качества. Вече има доказателства, че БЦЖ имунизацията е освен превантивно средство против туберкулозата, само че и има и добър противотуморен резултат “, споделя Петров.

Страните, в които се е спазвал непоколебим имунизационен календар, както е в Източна Европа, инфектираните са доста по-малко. В Испания и Италия, да вземем за пример, въпросният календар не е наложителен, а е целесъобразен. Нещо повече, в Италия и Съединени американски щати даже не се предлага имунизирането против туберкулоза.

Днес пред Българска национална телевизия проф. Иво Петров разгласи ново предложение за лекуване на COVID-19. „ Това е едно антипаразитно лекарство, което се употребява за краста - Интермектин. Има поредици от медикаменти за другите стадии на болестта. Няма потвърдило се лекарство със 100 резултат. Ние сме в търсене. Трябва да разрушим пъзела на инфекцията. Предполагам, че го има в България, употребява се най-много във ветеринарната медицина, само че и в хуманната “, съобщи пред малкия екран той.

Здравеопазването не е на пауза, тези които имат потребност от помощ, да я търсят в точния момент, прикани проф. Петров. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР