Ford разработва нова система за климатичен контрол с монтиран на

...
Ford разработва нова система за климатичен контрол с монтиран на
Коментари Харесай

Форд „качва“ климатика на покрива

Ford създава нова система за климатичен надзор с инсталиран на покрива климатик. Вградената в покрива климатична система може да обезпечи по-добро систематизиране на въздуха и чувство за „ вятър в косите “ даже в пикапи без шибедах.

Проблемът с насочването на климатизирания въздух през въздуховодите в купето на автомобила скоро може да бъде решен с помощта на новаторски патент на Ford, открит от публицистите в автомобилния уебсайт CarBuzz в Бюрото за патенти и търговски марки на Съединени американски щати.

Според този нов план оборудването за отопление, вентилация и климатизация (ОВК) скоро може да бъде преместено в независим модул, инсталиран в корпус към покрива на автомобила.

Поради възходящата трудност на актуалните коли, както и новите условия към цялостния дизайн, подбудени от огромното прекосяване към електрическо задвижване, преосмислянето на пакетирането на спомагателните функционалности за комфорт се трансформира в нужда.

Имайки поради това, инженерите на Ford са създали метод за извеждане на ОВК системата от зоната на защитната стена, като вместо това са избрали да интегрират всички съставни елементи в едно устройство, инсталирано на покрива.

В патента на Ford е употребен F-150 Lightning, с цел да се показва технологията, което е разумно, като се има поради акумулаторната батерия на камиона и структурата „ каросерия върху рама “, и демонстрира простотата на това ново откритие.

Тази нова структура се състои от непрестанен тунел, минаващ по периметъра на покрива, който съдържа компресора на климатика и топлообменниците, въздухоподгревателите, моторчетата на вентилаторите, филтрите и каналите в един подреден пакет.

Както е съвременно, външният въздух ще се подава през всмукателни канали, водещи до климатичната апаратура, която може да бъде настроена да гълтам свеж или рециркулиращ въздух съгласно потребностите, като естествено е включена и дестилация на въздуха в салона.

Изходните вентилационни отвори в интериора на автомобила излизат непосредствено от вторичните въздуховоди вътре в устройството, в които по естествен метод се насочва свеж или рециркулиращ въздух от HVAC оборудването.

Вентилационните отвори са ситуирани по цялата дължина на блока за климатизация и вентилация, което обезпечава по-равномерно систематизиране на температурата. Отделните топлообменници, ситуирани наоколо до изходните вентилационни отвори, могат да разрешат многозонов климатичен надзор, без да се постанова да се натъпква всичко зад арматурното табло.

На пръв взор това може да наподобява като иновация единствено поради самата иновация, защото в реалност няма да промени главното действие на климатичната система. Преместването на оборудването за вентилация и климатизация от предното поделение и защитната стена обаче има многочислени преимущества.

Основното усъвършенстване се състои в освобождението на доста свободно пространство зад арматурното табло. Това свободно пространство може да разреши възстановяване на сигурността при конфликт с помощта на увеличените структури за смачкване или да се употребява за натъпкване на други съоръжения в освободеното пространство, или може би да направи багажника на F-150 Lightning още по-голям.

Свиването на апаратурата за вентилация и климатизация в лимитирано пространство също ще усъвършенства успеваемостта на системата, защото ще докара до по-къси водопроводни тръби, намалявайки опцията външни източници на топлота или мраз да въздействат на температурата на топлообменника или на въздухоразпределителните канали.

Трябва да се означи, че този дизайн ще бъде подобаващ единствено за камиони, микробуси и SUV-та, защото елементарните леки коли просто няма да разполагат с нужното пространство, с цел да поберат оборудването.

Преместването на цялата ОВК инсталация на покрива просто ще отнеме прекомерно огромна част от така и така лимитираното пространство за глава в седан или хечбек, само че има смисъл за бъдещите Фордове, които надали ще имат някоя от тези каросерии.

За тези стилове каросерии и за електрическите спортни коли Ferrari е създало система за изменчив ток, която употребява пространството в рамата на кутията на шасито, която може да бъде използвана.

Има и различен евентуален минус за динамичността на автомобила, защото по-голямото тегло на равнището на покрива на автомобила ще се отрази на центъра на тежестта му. Това обаче надали ще бъде проблем за електрическите автомобили с платформи „ скейтборд “, тъй като ниско инсталираните акумулатори ще компенсират този минус и ще го създадат значително научен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР