Фонтанът на площад Славейков трябва да бъде пуснат скоро, обявиха

...
Фонтанът на площад Славейков трябва да бъде пуснат скоро, обявиха
Коментари Харесай

Процедури бавят пускането на фонтана на площад "Славейков"

Фонтанът на площад " Славейков " би трябвало да бъде пуснат скоро, оповестиха от Столична община на 24 април. Тогава беше пусната вода и оборудването беше тествано пред кмета Йорданка Фандъкова. В края на юли фонтанът към момента е изсъхнал.

" Готов е към този момент, само че тече процедуратата по въвеждането му в употреба ", оповестиха през днешния ден от общината за " Дневник ". Същото споделиха и на 22 юли с допълнението, че сега текат 72-часови проби и евентуално до седмица ще проработи. Още не е.

Първоначалният план на студио " А.Д.А. " на арх. Иво Пантелеев, спечелил състезанието за реорганизация на площад " Славейков ", е предложил фонтанът да бъде отстранен, евентуално поради отрицателните асоциации в обществото след случая през май 2005 година Тогава млад мъж почина от токов удар откакто натопи ръце във водата на фонтана.

" Изолацията на прожекторите във водата е изгоряла, както и на кабелите и оттова е протичал ток ", изясни повода тогавашният градски прокурор на София Бойко Найденов.

Започнаха правосъдни каузи против притежателя на оборудването - " Пазари " Теменуга ", чийто шеф беше осъден с санкция от 1000 лв.. Опасният шадраван беше прикрит под дървен капак за близо 14 години.

Сега същото оборудване, напълно реставрирано и с нова електрическа апаратура, още веднъж е на площада. Там е имало шадраван, направен във Виена, още от началото на ХХ век. Сегашният е негова точна имитация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР