Фондю е ястие-емблема на швейцарската национална кухня. Традиционната рецепта е

...
Фондю е ястие-емблема на швейцарската национална кухня. Традиционната рецепта е
Коментари Харесай

Фондю - чудно вкусната кулинарна емблема на Швейцария

Фондю е ястие-емблема на швейцарската национална кухня. Традиционната рецепта е за сирена - нормално два типа, настъргани и разтопени в нагряно бяло вино, с прибавено картофено брашно за втвърдяване. От тук идва и Фондю, което е от френски и значи разтопяване. Трудно е да се каже от кой момент датира това обичайно швейцарско ядене. Описанието му се среща в ръкописен текст, открит в Цюрих, писан в самия завършек на 17 век - през 1699 година През 1885 година фондю е включено в рецептурник на цюрихско готварско учебно заведение. Със сигурност обаче се е приготвяло още преди много епохи.
Прави се в специфичен съд, който преди приготвянето на ястието се намазва с чесън. Към букета от аромати и усети - на сиренета, виното, чесъна, привкуса на брашното, се прибавят разнообразни подправки. Според това какъв тип сирена са употребявани и желанията, може да се сложат независимо или в комбинации пипер, копър, кимион, индийско орехче. От гъстата примес се топи с части самун, подложен на специфични вилици с дължи дръжки.
Днес има разнообразни разновидности на фондю - с месо, гъби, риба. Правят се даже като десерт - да вземем за пример шоколадово фондю с плодове като ягоди, киви, ябълки и други, подобаващи за шоколада. Към тези фондю десерти за спомагателни усети и аромати може да се добави малко алкохол, да речем ром. Така при швейцарците фондюто върви с разнообразни питиета - бяло вино с стипчив усет, кафе, черен чай, вишновка и други Фондю по обичайни швейцарски предписания може да се откри от 15 ноември до края на март в профилирания за алпийска кухня ресторант Fondue в Банско . Той е към петзвездния хотел Лъки Банско " и предлага специалитети от Швейцария и Франция, тук да вземем за пример може да се опита и достоверното, и международно известно сирене Раклет.
Фондю не е просто вкусна храна За швейцарците фондю не е единствено храна, пък била тя и доста вкусна. Човек схваща какво влагат швейцарците в това тяхно национално ядене, в случай че знае по какъв начин го подготвят. Готвенето на фондю е като обред, знак на общността, възприятието за заедност. Фондю не се прави в кухнята от домакинята, която да го сервира на трапезата. То се подготвя на масата и вземат участие всички от фамилията, дружно с гостите. Това основава нюх за съпричастност, едно изключително, приповдигнато въодушевление, което се придава и на общата софра. Вкусната храна единствено го добавя.
Неслучайно и потреблението на фондю е "обща " - всички топят от един и същи съд.
Затова швейцарците са създали и специфичен комплект от принадлежности. Названието му може да се преведе като "огнено празненство ". Това е обвързвано с нагряването на съда, което става със самобитна горелка. Уредът се назовава "какелон ". При него тенджерата, която може да е керамична, чугунена или емайлирана, е върху железна стойка, а под тенджерата има пламък за загряване - да вземем за пример спиртна горелка. Метален съд се употребява при подготвяне с риба, месо или гъби, заради нуждата от по-силно нагряване без да прегорява. Вилиците, с които частите самун се забождат и топят в съда, са с удължени дръжки, с цел да може хапките добре "да се овалят " в кремообразната примес и да попият. Освен това дръжките са и кръгли. Облата форма улеснява въртенето на вилицата, до момента в който полепналото по хапката втечнено сирене се стегне и не капе. Има вилици с три зъба, има и с по два.
Фондю става международно известно през 50-години на предишния век. През 1940 Швейцария показва на Световна галерия, проведена в Ню Йорк, комплекта си принадлежности за фондю и самото ядене. Там "огнените принадлежности " и фондюто провокират възторг като нещо ново в кулинарията и бързо се постановат в интернационален мащаб като готварската емблема на Швейцария.
PR обява
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР