Фондовите борси в САЩ регистрираха най-лошия си месец от 2009

...
Фондовите борси в САЩ регистрираха най-лошия си месец от 2009
Коментари Харесай

Държавният дълг на САЩ надхвърли 30 трилиона долара

Фондовите тържища в Съединени американски щати записаха най-лошия си месец от 2009 година Държавният дълг на Съединените щати надвиши 30 трилиона $ за първи път в историята. Това сочат данните, оповестени от министерството на финансите на Съединени американски щати, представени от БГНЕС. В документа, в графата "общ държавен дълг " е посочена сумата от 30,012 трилиона $. Това е рекордна цифра на американския държавен дълг за целия интервал на съществуването му.
Джо Байдън, президент на Съединени американски щати
 
Според The New York Times сегашните стойности са достигнати няколко години по-рано от предстоящото. Това е резултат от федералните разноски в размер на трилиони долари, които Съединените щати отделиха за битка с пандемията, в това число 5 трилиона $ за разширение на компенсациите за безработица, финансова поддръжка за дребния бизнес и стимулиращи заплащания, финансирани със заемни средства.
 
На фона на намаляването на случаите на COVID-19 през първата половина на 2021 година стопанската система на Съединени американски щати означи внезапно възобновяване на растежа на Брутният вътрешен продукт: 6,3 % през първото тримесечие и 6,7 % през второто. През третото тримесечие обаче растежът се забави до 2,3%. Експертите изясняват това с разпространяването на варианта "Омикрон ", високата инфлация (достигнала 6,8% в края на декември 2021 година - най-високото равнище от 1982 година насам) и проблемите в световните вериги за доставки.
 
През последната година от президентството на Доналд Тръмп (2020 г.) стопанската система на Съединени американски щати се сви с 3,5 % - първият спад след финансовата рецесия от 2008 година и най-значителният от 1946 година насам (тогава Брутният вътрешен продукт на страната спадна с 11,6 %). В края на първата година от президентството на Джо Байдън Федералният запас предвижда напредък от 5,5%.
 
Заради продължаващата пандемия държавното управление на Съединени американски щати е насила да взема от ден на ден и повече заеми - в края на 2021 година държавният дълг мина прага от 29 трилиона $ (около 125% от БВП)
 
В същото време индексът S&P 500, който сплотява най-големите обществени компании, търгувани в Съединени американски щати, потъна с 5,8% през януари. Това е най-сериозният месечен спад на показателя от началото на пандемията и най-лошия резултат за януари от 2009 г., когато беше последната голяма световна финансова рецесия, пише Financial Times, представен от Агенция Фокус..
 
Освен това два дни преди края на месеца пазарната динамичност беше изцяло антирекордна за януари: индексът падна с 9,8%. Технологичният бранш пострада още повече: индексът NASDAQ Composite потъна с 10 % през януари, а за последните два дни спадът достигна 15,7%.
 
Основната причина за сходни песимистични настроения на вложителите на фондовия пазар в Съединени американски щати през януари беше упованието за ранно повишение на главния лихвен % от Федералния запас. Правителството на Съединени американски щати от дълго време приказва за допустимо приемане на тази мярка като отговор на възходящата инфлация в страната. Но за фирмите и вложителите, които залагат на дълготрайни облаги, това би означавало по-ниска евентуална възвръщаемост.
 
И най-после, миналата седмица Федералният запас разгласи, че след срещата е решено да се резервира главната рента на равнище от 0,00-0,25% годишно. Директорът на финансовата институция Джером Пауъл обаче даде да се разбере, че в крайна сметка лихвата ще бъде нараснала и това най-вероятно ще стане през март. 
 
Президентът на Федералната аварийна банка на Атланта, която е част от Федералния запас, Рафаел Бостик, каза ден преди този момент, че с цел да се пребори с инфлацията, той може да предприеме по-рязко нарастване на базисната ставка. Напоследък Резервът покачва или понижава лихвата с не повече от 0,25% наведнъж, но с цел да се бори с инфлацията, лихвеният % може да бъде нараснал с 50 базисни пункта едновременно, каза Бостик.
 
Друга тематика, която преследва американските вложители през целия януари, беше евентуалното навлизане на съветски войски в Украйна, за което представители на НАТО и Запада приказват през цялото това време. Всеки огромен боен спор е стресов фактор за пазара, особено що се отнася до присъединяване на Русия в него. Западните страни заплашват да наложат съществени наказания на Русия в случай на военни действия против Украйна, включително против съветски енергийни компании. Всичко това може да докара до доста нарастване на цените на силата, а те съществено са се повишили през 2021 г., отбелязва Financial Times. На този декор отрицателните настроения на вложителите в софтуерния бранш на Съединени американски щати се отразиха в спада на целия фондов пазар на страната.
 
„ Ситуацията в Украйна е това, което трансформира страховете на един сензитивен към лихвените проценсти пазар в по-мащабна ликвидация на рискови активи “, коментира обстановката на фондовия пазар в Съединени американски щати Тим Мъри, стратег на финансовите пазари на T Rowe Price.
 
В Украйна обаче към момента няма война. Икономиката на Съединени американски щати, въпреки всички компликации, продължава да се възвръща от последствията от пандемията и постъпленията на огромните компании може да не са толкоз впечатляващи, колкото предходната година (тогава внезапното нарастване на индикаторите беше породено от извънредно неприятните резултати в разгара на пандемията), но ще остане позитивен, казват анализаторите.
 
Източници: "Сега ", БГНЕС, "Фокус "
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР