Фондацията за европейска реформа New Direction е създадена през 2009

...
Фондацията за европейска реформа New Direction е създадена през 2009
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: България е лидер на Западните Балкани

Фондацията за европейска промяна New Direction е основана през 2009 година от Маргарет Тачър. Вицепрезидент на фондацията е Ангел Джамбазки - член на EП в групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация. Фондацията за европейска промяна и Международния републикански институт (IRI) провеждат в София конференция „ Западни Балкани “.

Господин Джамбазки, политици и специалисти от Европа идват в България за конференция " Западни Балкани ", проведена от Фондация за европейска промяна, на която вие сте вицепрезидент. Какви основни за бъдещето на района тематики ще бъдат обсъждани в София? –  Срещата ще се организира на 7 декември в Националния замък на културата и на нея ще участват министри, европейски представители, дипломати, учени и млади водачи от района. Сред главните тематики, които ще бъдат обсъждани, са сигурност, европейска вероятност, районно съдействие и икономическото развиване на страните от Западните Балкани. Ще се обърне внимание на трансатлантическото съдействие, както и на бъдещите вероятности за региона. Това е изключително значимо предвид на несъответстващото държание на френския президент Емануел Макрон.

Да чакаме ли скоро развиване по въпроса с приемането на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз? Ще даде ли резултат настояването за ускорение на европейската интеграция на Западните Балкани? – Западните Балкани - геополитически и исторически, принадлежат на Европа и присъединението им към Европейския съюз е натурален развой, който ще направи Съюза приключен. Бързото разширение от 2004-а, 2007-а и 2013 година сякаш охлади упоритостите на Европейски Съюз за по-нататъшно разширение. Въпреки обстоятелството, че Западните Балкани от дълго време са в дневния ред на Европейския съюз, интеграцията на района е мудна и натоварваща. Решението за несъгласие за започване на преговорния развой със Северна Македония и Албания на френския президент Макрон го потвърждава. Въпреки че българското председателство на Съвета на Европейски Съюз върна фокуса върху Западните Балкани, като един от неговите цели и президентът Юнкер направи няколко изказвания за усилване на вероятността на тези страни за бъдещо присъединение към Европейски Съюз, процесът на разширение още веднъж губи своето значение и приоритет. Тази наклонност е рискова за нашите ползи. Ето за какво е извънредно значимо да се продължи полемиката за процеса на разширение и бъдещите вероятности на Западните Балкани.

В София ще участват и специалисти от НАТО. Какви са най-належащите за решение проблеми със сигурността на Западните Балкани? – Западните Балкани не бяха подминати от рецесията с незаконната миграция. Особено наболял е този проблем на гръцко-македонската граница, както и в Босна и Херцеговина, където и до момента хиляди незаконни мигранти чакат да се доберат до Европа. За страдание потокът от незаконни мигранти към момента продължава и по никакъв метод не заобикаля балканските страни, макар хабенето на средства от Европейски Съюз за прищявките на Ердоган. В Гърция да вземем за пример всеки ден идват по 400 незаконни мигранти от Африка и сега има към 47 хиляди, а потенциалът на по този начин наречените горещи точки по островите е не повече от 8 хиляди. На страните от района би трябвало да им е ясно, че мощната отбрана на границите не предстои на разискване. Друг значим проблем е и намесата на външни страни в района. Небезизвестен е фактът, че някои страни се пробват да употребяват своите марионетки в Западните Балкани, с цел да прокарват ползите си. Това е обикновено в областта на интернационалната политика, само че ние би трябвало да пазим своите ползи.

Оценява ли се в Екологичен потенциал водещата роля на България в Западните Балкани? – Със своята дейна политика по отношение на страните от Западните Балкани България се утвърди като неоспорим фактор в Европа и района. След като твърдо се застъпихме за района по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз, е явно, че в Европа на България се гледа като на водач на Западните Балкани. Нашата непоклатимост и увереност да поддържаме района в пътя му към интеграция в евроатлантическите институции ни дадоха опцията да имаме тази водеща роля.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР