Фондацията Уикимедия реши да прекрати безплатната услуга Уикипедия зироу, предназначена

...
Фондацията Уикимедия реши да прекрати безплатната услуга Уикипедия зироу, предназначена
Коментари Харесай

Край на безплатната Уикипедия за третия свят

Фондацията " Уикимедия " реши да приключи безплатната услуга " Уикипедия зироу ", предопределена за разрастващите се пазари, заяви уеб сайтът engadget.com. Основната причина за решението е неналичието на информация за услугата и привички за използването ѝ измежду локалното население, показват от изданието.

През 2012 година фондацията започва плана за безвъзмезден достъп през мобилните мрежи до ресурсите на уеб страницата wikipedia.org за страни от Африка, Близкия изток и елементи от някогашния тоталиратен блок в Европа. Услугата се предлага от 97 оператора, а покритието й обгръща към 800 млн. души.

С самодейността да разпространява знанието, като предлага гратис разнообразие от тематики, " Уикимедия " печели премията за деятели на конгломерата " Юг Югозапад " през 2013 година Идеята среща и рецензии, като най-сериозната е, че нарушава правилото за интернет индиферентност. Според него не би трябвало да има облагодетелствани страни в мрежата, а достъпът би трябвало да е при идентични условия за всички консуматори. Освен това се срещат и случаи, да вземем за пример в Бангладеш, когато платформата на Уикипедия се употребява като средство за замяна на наличие с нарушени авторски права.

Дейностите по плана " Зироу " ще приключат последователно до края на 2018 година " Уикимедия " към този момент не подписва нови контракти с мобилните оператори, а подписаните ще останат в действие съгласно техните периоди. Според фондацията " Уикимедия ", от ден на ден консуматори към този момент могат да си разрешат таксите за мобилен интернет даже в страните с догонващо развиване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР