Фондацията Проф. д-р Минко Русенов“ привлича млади таланти в икономикатаДарения

...
Фондацията Проф. д-р Минко Русенов“ привлича млади таланти в икономикатаДарения
Коментари Харесай

Дарения от 100 000 лв. събра фондация в Свищов

Фондацията „ Проф. доктор Минко Русенов “ притегля млади гении в стопанската система


Дарения от над 100 000 лв. е събрала през първата година от основаването си Фондацията „ Проф. доктор Минко Русенов “ към Стопанската академия „ Димитър А. Ценов “ в Свищов.

Благородната концепция за учредяването на неправителствената организация се родила при образуване честването на 65-годишнината от основаването на първата българска академична катедра по финансови науки от проф. Минко Русенов. Успехите през миналите десетилетия са забележителни, а възпитаниците на свищовската финансова школа са над 25 000.
 14-03  14-04  14-01  14-02
„ Имахме и положителния образец с Фондация „ Проф. доктор Велеслав Гаврийски “, която носи името на основателя на първата българска катедра по застрахователни и осигурителни науки – катедра „ Застраховане и обществено дело “. Получихме и единодушие от директните наследници на патрона на Фондацията дъщерите и сина му – доцент доктор Лена Русенова от УНСС, проф. доктор Стефана Русенова от СУ „ Св. Климент Охридски “ и доцент доктор Васил Русенов от Университета в Ливърпул “, показа ръководителят на катедра „ Финанси и заем “ на Стопанската академия проф.д-р Андрей Захариев.

С подписването на учредителните документи се заели 10 преподаватели от катедрата като за ръководител на УС е определен проф. Захариев, за ръководител на контролния съвет проф. доктор Румяна Лилова и за настоятел на фондацията, първородната щерка на патрона на сдружението проф. Стефана Русенова.

„ Така започва работа академичната фондация, призвана да набира средства за подкрепяне на студенти, докторанти и специализанти. За възобновяване на академичната инфраструктура – кабинети и лаборатории за образование по „ Финанси “ в академията “, изяснява проф. Захариев.

Патронът на фондацията проф. Минко Русенов е роден в Троян през 1912 година През 1931 година приключва Държавната комерсиална гимназия в Свищов. От 1936 до 1940 година е студент в първия випуск на Висшето комерсиално учебно заведение „ Димитър А. Ценов “. През 1941 година е притеглен за постоянен помощник по политическа спестовност, а през 1952 година към този момент е професор по финансови науки. Тогава основава и катедра „ Финанси и заем “, която управлява до 1966 година През интервала 1955 до 1964 година е ректор на свищовското висше учебно заведение, а две години след мандата си, проф. Русенов става основен редактор на единствения тогава по рода си в България седмичник „ Икономически живот “. Под неговите грижи се утвърждават изтъкнати професори и доценти като проф. Делчо Порязов, Радослав Ангелов, Методи Христов, Цветан Коцев, Радко Радков, Велчо Стоянов, както и дългогодишният началник на катедра „ Финанси “ в УНСС доцент Стоян Александров.

В Свищов с дарения от съумели търговци и бизнесмени са построени и достолепно се издигат емблематични здания за дунавския град. За страдание, точно дарението на Димитър А. Ценов и носещият неговото име „ на безконечни времена “ дарителски фонд, който е гласуван трикратно с умишлен закон от Народното събрание на царска България, е злочестно национализиран и влят в Бюджета на Народна Република България през 1948 година “, напомня проф. Захариев.

Той добавя, че при тогавашен мащаб на парите с приходна част на държавния бюджет от 70,5 милиарда лв., национализираните „ фондове и институции “ дават над 4% от приходите или 2,905 милиарда лева измежду които със забележителен принос е и Фонд „ Димитър А. Ценов “.

„ Това е и повода с нарочна самодейност посредством писмо с подписите на всички 18 ръководители катедри в свищовската академия до премиер-министъра, ръководителя на Народното събрание и отраслови министри да се потърси държавническа поддръжка за приемането на Законопроект за възобновяване на Фонд „ Димитър А. Ценов “, споделя проф. Андрей Захариев. Той разкрива, че постъпилите във Фондацията дарения през миналата година са главно от „ Банка Пиреос България “ АД и застрахователна компания „ Бул Инс “. Фондацията е подпомагана и с голям брой персонални дарения от преподаватели и общественици, измежду които по-крупните суми постъпват от дъщерите на патрона на фондацията, от проф. доктор Делчо Порязов – ректор на Стопанската академия в Свищов през 1972-1974 година, от преподаватели от катедрата и други

„ Вече трета поредна година изготвяме и годишен календар на катедрата. Последното издание ще бъде в задоволителен тираж, осигуряващ персонално копие за всеки наш студент, абитуриент и докторант “, акцентира проф. Захариев.

Той осведоми, че годишните състезания на стипендии имат както директна връзка с волята на донорите, обезпечили средства за съответните начинания, по този начин и с цялостната политика на Фондацията за привличане в Свищов на млади гении в региона на стопанската система и ръководството. Освен обичайните състезания за именни стипендии на „ Банка Пиреос “, предстоят и състезания за стипендии „ Бул Инс риск управител “ и „ Професия банкер-счетоводител “.

„ С тях разширяваме кръга от специалности и студенти, претенденти за стипендии като с изключение на компетентност „ Финанси “, включваме и възпитаниците на обичайните за академията специалности „ Счетоводство и надзор “ и „ Застраховане и обществено дело “. Традиционно работим и с генерацията средношколци посредством годишно съревнование „ Банкиране, финансиране и бюджетиране “, което ще е със стабилен награден фонд като до момента са събрани 26 000 лв. и две награди за отличени учебни заведения, както и 120 стипендии по 200 лева за отличени участници в надпреварата. Във фокуса на това съревнование е развиването на предприемачески хрумвания у младите зрелостници, които да имат районна устременост, да основават работни места и да разчитат на поддръжка при реализацията от опериращи в страната банкови институции “, акцентира проф. Захариев.

Ръководителят на Фондацията регистрира, че за студентския празник 8 декември през 2017 година са изплатени трицифрени стипендии на зрелостници от район Свищов-Белене записали в постоянна форма компетентност „ Финанси “. Финансисти от последния випуск на академията пък са дарили 1000 лева за подкрепяне на студент полусирак и студент с тежко инвалидизиращо заболяване.

Стипендианти са посочили съществени достижения по стратегиите на Фондацията. Те се дефинират като рентабилна инвестиция в човешкия капитал, в младите гении финансисти, които единствено през последната една година са спечелили множеството от националните състезания и награди в направление стопанска система, администрация и ръководства.

„ Над 10 са влиятелните оценки, донесени в Свищов от студенти и докторанти финансисти. Това демонстрира, че грижата за младата генерация бизнесмени, която да остане в България, а не да емигрира, е задача допустима “, уверен е проф. Захариев. Той довери, че Фондацията води договаряния с Пощенска банка и още две банки, чиито изпълнителни шефове са обучавани от свищовската финансова катедра.

„ Считаме, че концепцията за „ Банката като университет “, където още от студентската пейка банките работодатели селектират свои фрагменти и им обезпечават стажове и стипендии с вероятност за бъдеща кариера, е работеща “, споделя в умозаключение проф.д-р Андрей Захариев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР