Фондация Тракия стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ

...
Фондация Тракия стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ
Коментари Харесай

Експерти от ЮНЕСКО проверяват законността при изземането на колекцията на Божков

Фондация " Тракия " започва процедура по оказване на незабавна техническа помощ от ЮНЕСКО. Процедурата е във връзка с опитите за нелегално изземване на частната сбирка на Васил Божков и Фондация " Тракия " , пишат в позицията до медиите от фондацията.

Процедурата планува изпращане на интернационалните специалисти, които да създадат оценка на законността на настояването за изземване на античните предмети от страна на забърканите институции.

" Експертите ни към този момент преглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време " , декларира шефът на Звеното за запазване на културното завещание към ЮНЕСКО.

Ще бъдат оценени документите и аргументите за изземване , както и всяка една самостоятелна опаковка, планувана за всеки предмет, специфичните контейнери за превоз, транспортните средства, плануваните застраховки и всички взети ограничения за предпазване по време на превозване и запазване на скъпите предмети.
 Боил Банов ревизира антиките на фондация
Боил Банов ревизира антиките на фондация " Тракия "

Два месеца период дава на Банов Върховна административна прокуратура

В случай, че специалистите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и интернационалните стандарти, сбирката няма да може да бъде преместена.

От фондация " Тракия " акцентират, че досега от прокуратурата работят в прорез със законодателството и демонстрират недопустимо и нечовешко отношение към членовете на фондацията.

Според тях не съществуват законни аргументи за изземането на антиките.
 Фондация
Фондация " Тракия ": Няма документ, с който законово да се изземат предмети от сбирката

Ако предмет бъде изнесен от постройката, ангажираните институции поемат застраховката му

" Твърдо заявяваме, че няма да позволим преместването на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е метод, друг от откритите с интернационална инструкция стандарти. А точно - правене на паспорт за всеки предмет, двустранно разказване на положението му, разработване на специфична опаковка с неповторимо " легло " по формата на съответния предмет, съществуването на незапалим, херметически затворен резервоар, климатизация и застраховка ", допълват от фондацията.

Във връзка с изказванията от страна на прокуратурата, че антиките не са изнасяни в чували и изказванията били спекулации, от фондация " Тракия " дават видео, на което се виждало, че полезностите с изземат в кашони и чували.
 Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с почит към сбирката Божков
Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с почит към сбирката Божков

Да не се протяга ръка на частна собственост…

Припомняме, на 30 януари стана ясно, че ревизират сбирката от антики на Божков.

На 31 януари той съобщи изрично, че счита да изчака в чужбина правосъдната фаза. След това от прокуратурата обявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на " Нове холдинг ". Според експерти, с цел да бъдат превозени скъпите предмети, всеки от тях би трябвало да бъде пренесен в специфична кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Операцията по претършуване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от вкъщи на Божков бяха конфискувани голям брой картини.

Междувременно от Националната художествена академия обявиха, че не е желана оценка от тях за сбирката на Васил Божков.
 Фондация
Фондация " Тракия ": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Акцията ще има дълготрайни интернационалните имиджови последствия за България на международната културно-историческа карта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР