Фондация Проект Бузлуджа набира средства за социализиране на монумента и

...
Фондация Проект Бузлуджа набира средства за социализиране на монумента и
Коментари Харесай

Фондация набира средства за отваряне на Бузлуджа

Фондация " Проект Бузлуджа " набира средства за социализиране на монумента и отварянето му за гости. Това заяви през вчерашния ден пред Българска телеграфна агенция арх. Дора Иванова, ръководител на фондацията. С благотворителна цел тя провежда за втора поредна година фестивала " Open Buzludzha 2022 ", който ще се състои от 19 до 21 август под мотото " Ти си ключът. Отвори Бузлуджа ".
Във фестивала ще вземат участие съставите P.I.F., " Керана и космонавтите ", " Уикеда ", Държавната опера в Стара Загора, както и доста други музиканти, изясни Иванова. Дневната част на събитието ще включва туристически обиколки, работилници и лекции, на които ще бъде показан паметникът и дейностите по плана. Искаме да оживим мястото и да насочим вниманието към културното завещание на монумента и района, разяснява архитектката.
Иванова заяви, че до края на седмицата могат да се закупят тридневни билети на промоционална цена от 29 лв.. Има проведена и игра в обществените мрежи, в която премията е втори билет за фестивала. От 16 май входната такса ще бъде 39 лв., заяви тя. Иванова беше безапелационна, че събраните средства ще бъдат изразходвани напълно за плана по отваряне на монумента за гости.
Основната цел на фондацията тази година е навътре в паметника да се обезпечи краткотраен посетителски достъп, описа Иванова. От покрива би трябвало да бъдат отстранени строителните парчета - дървени греди, стъклена вата и ламарини, които съставляват заплаха. Носещата структура е в положително положение, тя ще бъде непокътната и ще може да носи бъдещото покривно покритие, посочи Иванова. Реставраторите ще се погрижат и за мозайката в купола, наричана още " медальон ". С помощта на скеле, построено от доброволци, предходната седмица за пръв път екипът е съумял да се качи и да види какво е положението на мозайката. Ще дойдат реставратори от Националната художествена академия, от Мюнхен, Гърция и Швейцария, ще оценят положението й, твърди Иванова. За задачата би трябвало да се построи платформа за работа, за която са нужни 17 хиляди лв..
Предстои да бъдат построени посетителски пътеки и парапети по стълбите за безвредно напредване на посетителите. Планира се слагането на краткотраен павилион, в който да се дава информация на гостите на монумента и където да се събират дарения. Ще бъдат ангажирани и екскурзоводи, които да развеждат посетителите и да описват за историята на Бузлуджа. Иванова напомни, че предходната година паметникът " Бузлуджа " е събрал към 50 000 гости, без да има реклама и без да бъде отворен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР