Фондация Отворено общество, станала известна най-вече с подпомагане на гражданския

...
Фондация Отворено общество, станала известна най-вече с подпомагане на гражданския
Коментари Харесай

"Отворено общество" се насочва и към бившата ГДР и Западна Европа

Фондация " Отворено общество ", станала известна най-много с подкрепяне на гражданския бранш в Източна Европа след рухването на комунизма, от ден на ден насочва вниманието си към Западна Европа, считана до неотдавна за регион на открита народна власт.

Основната причина е възходът на крайната националистическа десница там, водещ до същото стесняване на пространството за политически необвързана гражданска активност, каквото се следи през последните години в Източна Европа, споделя " Ройтерс ".

В Южна Франция, да вземем за пример, фондацията на американския милиардер и човеколюбец Джордж Сорос, усилва финансирането на акции за отбрана правата на локалните имигрантски общности и организации, борещи се с дискриминирането. Тяхното финансиране от общините бе замразено, когато в редица селища властта бе извоювана от националитите на Марин льо Пен.

Тази есен се чака това да се случи в общинските избори на територията на някогашната Германска демократична република. Затова фондацията, разпределяща годишно по света близо 1 милиарда $, се приготвя за сходни ограничения, споделя Селмин Чалъшкан, шеф в новия берлински офис на " Отворено общество ", където работят към 100 души.

" Търсим опция да получим поддръжка и незабавен фонд за взаимност за представители на гражданското общество в Източна Германия, които споделят нашите полезности. Всеки, който се бори с расизма и антисемитизма и поддържа мигранти и търсещи леговище, както и организации от вида на Червения кръст - всички те са обезпокоени, че ще им спрат финансирането ", показва тя.

Разширяването на фокуса - в това число посредством финансиране на организации в помощ на небогати общности в Северна Англия, дали своят вот всеобщо в интерес на Брекзит - отразява загрижеността, че Западна Европа също се поддава на ухажването от националистически водачи като унгарския министър председател Виктор Орбан. Действията му през последните години и нападателната акция персонално против роденият в страната Сорос принудиха " Отворено общество " да напусне Будапеща след 30 години заради опасения, че под държавен напън няма да може да работи.

 С акциите си против Джордж Сорос унгарският министър председател Виктор Орбан принуди
© Reuters

С акциите си против Джордж Сорос унгарският министър председател Виктор Орбан принуди " Отворено общество " да напусне страната откакто три десетилетия тук бе центърът на активността на фондацията в Централна и Източна Европа.

Горан Булдиоски, началник на новия берлински офис, си спомня по какъв начин е броил растящият брой билбордове против Джордж Сорос, никнещи по пътя му към работа в последните месеци преди да се реалокира в Германия. Според него превръщането от крайната десница - от Съединени американски щати през Русия до Филипините - на 88-годишния Сорос в световно чучело има малко общо със фондацията и даже със самия милиардер. Цялото опетняване е димна завеса за прикриване на офанзивите против локалния цивилен бранш, обоснява Булдиоски.

Той упорства, че увеличението на работата в Западна Европа няма да е за сметка на активността по други места. " През годините разширихме работата си в цяла Европа в поддръжка на самостоятелното гражданско общество на изток и на запад, север и юг. Няма прелом в работата ни от Източна към Западна Европа. "

По данни на " Отворено общество " бюджетът за Европа за тази година е малко над 92 млн. $ (8.5% от световния бюджет на фондацията). От тях съвсем 9 млн. са в поддръжка на институции и организации, работещи за отбрана правата на индивида на континента. Други 25 млн. са за насърчаване на демократични практики и Европа е водещият в света регион по тези разноски за 2019 година Още 19 млн. $ са планувани за тъждество и битка с дискриминирането в Европа.

Салил Шети, някогашен общоприет сектерар на " Амнести интернешънъл " и началник на " Отворено общество " за азиатско-тихоокеанския регион, споделя че Германия не постоянно извършва своята отговорност на прочут по целия свят бранител на човешките права. Берлин постоянно е заявявал, че поддържа и финансира демократизацията и самодейностите на гражданското общество, само че постоянно е въздържан в рецензиите си, в случай че са накърнени ползите на индустриални колоси, от които зависи доминираната от износа немска стопанска система. " Трябва да са по-категорични там, където мъчно се договаря - с Индия, Китай и така нататък ", предлага Шети.

 Хенриете Рекер, кмет на Кьолн
Хенриете Рекер, кмет на Кьолн

В четвъртък " Дойче веле " заяви, че са отправени смъртни закани против Хенриете Рекер, кмет на Кьолн, и няколко други немски политици. Това става, до момента в който е в ход следствие на убийството на Валтер Любке, районен водач на ХДС за Касел. Полицията и медии подозират, че за това е отговорен арестуваният член на крайната националистическа десница и че може би килърът не е работил самичък.

Сред заплашваните политици е Андреас Холщайн, кмет на западния град Алтена, твърди WDR. През 2017 година той бе атакуван и намушкан във врата с нож в дюнер сладкарница от мъж, който викаше антиимигрантски лозунги.

Рекер също бе нападната през 2015 година - по време на предизборна акция тя бе намушкана с ловен нож и раните ѝ бяха рискови за живота. Нападателят също бе от крайната десница и съобщи, че го е сторил поради това, че тя защитавала бежанци.

В четвъртък външният министър Хайко Маас осъди заканите и прикани за по-добра отбрана на локалните политици. " Това са отвратителни опити за изнудване и тормоз Колкото по-гнусна е пропагандата им, толкоз по-решително би трябвало да подкрепим всички, които работят за общностите ", добави той. Вътрешният министър Хорст Зеехофер сподели, че федералните и провинциалните организации за сигурност би трябвало да подобрят съдействието си битката с екстремистите, " които са подготвени да употребяват принуждение ".

 Андреас Холщайн, кмет на западния град Алтена.
Андреас Холщайн, кмет на западния град Алтена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР