Фондация Отворено общество ще увеличи финансирането за Централноевропейския университет в

...
Фондация Отворено общество ще увеличи финансирането за Централноевропейския университет в
Коментари Харесай

Джордж Сорос обеща повече средства за Централноевропейския университет в Будапеща

Фондация " Отворено общество " ще усили финансирането за Централноевропейския университет в Будапеща, се споделя в писмо на американския човеколюбец от маджарски генезис Джордж Сорос, представено от " Евронюз ".

Инвеститорът, покровител на концепциите за демократична народна власт, от дълго време е политическа цел на извънредно десния министър председател на Унгария Виктор Орбан и на неговата партия " Фидес ".

През 2018 година фондация " Отворено общество " взе решение да закрие представителството си в Будапеща поради многократни офанзиви от страна на Орбан, в това число и изказвания, че благотворителната организация окуражава прилива на мигранти към Европа.

" Унгарският министър председател Виктор Орбан принуди Централноевропейския университет да придвижи университетските си курсове, които приключват с издаване на американски дипломи, във Виена. Това направи невероятно за студентите в Будапеща да приключват по американската система ", споделя Сорос при започване на писмото си.

" Въпреки това Централноевропейският университет е взел решение да продължи своите университетски и публични действия в кампуса в Будапеща и по тази причина се употребява с цялостната поддръжка на " Отворено общество " и на моя благосклонност, в частност " - продължава Сорос.

" Ето за какво още веднъж декларирам, че не преставам уговорката си, стихотворец през юни, и че Централноевропейският университет има несъмнено бъдеще: " Отворено общество " има намерение да усили даренията си за него. "

Сорос благодари за постоянството и лоялността на университетския състав на Университета, отпред с ректора му Майкъл Игнатиев. Той не пропусна да изкаже признателност и на изявените общественици в Унгария, и на интернационалната академична общественост, които не престават да поддържат университета. Според Сорос с помощта на тази поддръжка Централноевропейския университет се е трансформирал в международен знак на академичната независимост. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР