Фондация Отворено общество, създадена от милиардера филантроп Джордж Сорос, е

...
Фондация Отворено общество, създадена от милиардера филантроп Джордж Сорос, е
Коментари Харесай

Сорос ще съди Унгария заради ограничаване на НПО-та, работещи с бежанци

Фондация " Отворено общество ", основана от милиардера човеколюбец Джордж Сорос, е внесла иск в Европейския съд за правата на индивида и в Конституционния съд на Унгария поради признатите в страната закони за неправителствените организации, работещи с бежанци и претенденти за леговище, съобщи Българска телеграфна агенция.

Законът в Унгария, станал прочут като " Спри Сорос ", бе признат през юни. Той заплашва със затвор от една година хора, помагащи на претенденти за леговище.

Директорът на правния отдел на " Отворено общество " Джеймс Голдстън съобщи пред Асошиейтед прес, че завеждането на дело цели да противодейства на законите, които, по думите му, са " предопределени да сплашат и да заглушат самостоятелните гласове в Унгария ".

В началото на 2017 г. заместник-председателят на партията на Виктор Орбан - Фидес Филард Немес разгласи, че страната му ще употребява " всички средства, които са разполагаем ", с цел да " измете " НПО-тата, финансирани от родения в Унгария милиардер, тъй като те " обслужват световните капиталисти " и " поддържат повече политическата уместност в сравнение с локалните държавни управления ".

Същата година държавното управление на Орбан предложи законопроект, ориентиран против затварянето на един от най-големите задгранични университети в Унгария - Централноевропейският университет, финансиран от Джордж Сорос.

Тогава няколко хиляди души от академичната общественост в Унгария излязоха на митинг по улиците на Будапеща в отбрана на висшето образователно заведение.  

През юли тази година унгарските депутати утвърдиха въвеждането на 25-процентов налог върху финансовата и материалната помощ за организации, насърчаващи миграцията. " Отворено общество " подкрепя някои от организациите, наранени от тези ограничения.

Унгария също по този начин даде правото на вътрешния министър да затваря Неправителствени организации, в случай че реши, че тя заплашва националната сигурност.

Това накара милиардера от еврейско-унгарски генезис Джордж Сорос да разгласи, че неговата фондация " Отворено общество "  напуска Унгария. Причината е " репресивната " политика на държавното управление.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР