Фондация "Отворено общество" на Джордж Сорос съобщи, че ще закрие

...
Фондация "Отворено общество" на Джордж Сорос съобщи, че ще закрие
Коментари Харесай

Фондация Отворено общество на Сорос напуска Унгария

Фондация "Отворено общество " на Джордж Сорос заяви, че ще закрие офиса си в Будапеща и ще се реалокира в немската столица Берлин. Фондацията съобщи, че напуща поради все по-репресивната политическа и юридическа среда в Унгария, съобщи Ройтерс.

"Решението за пренасяне на дейностите отвън Будапеща идва в миг, в който унгарското държавно управление се приготвя да наложи нови ограничавания на неправителствените организации посредством пакета от законодателни ограничения, наименуван от него "Спрете Сорос ", се споделя в изказване на фондацията.

Виктор Орбан, чиято партия завоюва парламентарните избори през април, няколко пъти упрекна Сорос и неговата организация в поощряване на миграцията и подкопаване на националната просвета.

Фондация "Отворено общество " сподели, че ще продължи да поддържа активността за отбрана на човешките права в Унгария, както и планове, свързани с изкуствата, свободата на медиите, прозрачността, образованието и опазването на здравето. Фондацията обаче ще реалокира в Германия интернационалните си действия и личния състав, основани до момента в Будапеща.

Решението за евакуиране на фондацията от Будапеща става ден откакто дясното държавно управление на Орбан разгласи, че ще затегне рестриктивните мерки върху неправителствените организации, планувани в законопроекта, който държавното управление назова "Спри Сорос ".

"Правителството на Унгария очерни и показа неправилно нашата работа и потиска гражданското общество за политически облаги, употребявайки тактичност, която е невиждана в историята на Европейски Съюз ", се споделя в изказване на президента на Фондация "Отворено общество " Патрик Гаспар.

Засега представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач не е коментирал новината за изтеглянето на фондацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР