Фондация Отворени изкуства отказа пари от община Пловдив за едно

...
Фондация Отворени изкуства отказа пари от община Пловдив за едно
Коментари Харесай

`Бог да поживи Веска Сариева` или как най-голямото културно събитие в Пловдив се раздели с общината

Фондация " Отворени изкуства " отхвърли пари от община Пловдив за едно от най-големите културни събития в града и в страната - " Нощ Пловдив " (Известно и като Нощ на галериите и музеите). Причината е скандално отношение от страна на кмета на града Иван Тотев.

Директорът на фондацията Веселина Сариева отхвърля 40-те хиляди лева поради изявление на кмета на Пловдив след неин пост във Facebook, в който подлага на критика ремонт на улица в центъра на града - ул. " Отец Паисий " или така наречен " втора Главна ".

Според нея общината не е уведомила жителите за ремонта и премахването на паветата на емблематичната улица, а с това е ощетила живущите и работещите на улицата:

Ремонтът и обновяването бяха оповестени от кмета на Пловдив на конференция за медии, когато багерите към този момент къртеха гранитните павета. Аз пребивавам на улицата и изначало помислих, че аз съм пропуснала информация, само че се оказа, че такава не е предоставяна на никого авансово. Обявата на уеб страницата на Община Пловдив е от деня на започване на ремонта. В момента улицата е пуста, заведенията, магазините - празни, водата стопира от време на време, няма контейнери за изхвърляне на отпадък. Негодуването на жителите и преминаващите пораства от ден дневно, тъй като се получава бегла информация от медиите, само че Общината не е презентирала обществено проект, не е ясно дали ще има обезщетение за бизнесите, дали ще се съгласува планът за ремонт с живущите, монументи на културата и ексрперти урбанисти. Основното терзание е за равнището на тротоарите и опазването на паветата на улицата. Улица Отец Паисий е настлана с павета, добити преди повече от 80 години от разрушеното към този момент Марково тепе. Паветата имат характерна продълговата форма и са един от знаците на тази улица, наедно със постройките в стиловете сецесион, неокласицизъм, конструктивизъм, някои от които на видни български архитекти като Йосиф Шнитер, Камен Петков, Димитър Попов, Стойко Стойков, написа тя в обществената мрежа.

Последвала инспекция на Министерство на културата регистрира, че ремонтът не е координиран с дирекция " Паметници на културата ", а Община Пловдив получи наставление да възвърне в достоверен тип улицата. Това обаче очевидно е разгневило кмета на града, който се обърна персонално към Сариева:

„ Веска Сариева е наша другарка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната стратегия на Общината, че не знам какво ще прави тогава ”, съобщи Тотев на конференция. 

Именно тези думи накараха шефа на " Отворени изкуства " да приключи партньорството с общината. 

" Не можем да толерираме сходно отношение, това е мутренски метод на изложение ", разяснява пред OFFNews Сариева. Тя е безапелационна, че на 15 септември ще има " Нощ Пловдив " и без финансиране от страна на общината. По думите и най-важно е хората да схванат, че сходни изявления и закани са неприемливи от страна на локалната власт към хората, които основават просвета в града. 

По-рано се появи информация, че общината има намерение да направи различно събитие на " Нощ Пловдив " на същата дата с парите, планувани за " Отворени изкуства ". По-късно Сариева посочи, че това може да се случи, единствено в случай че фондацията се откаже да провежда събитието. 

" Да, те могат да накарат музеите и галериите да отворят през нощта, да създадат нещо сходно, само че ние организираме събитието към този момент 14 години поред. Правим нещата със сърце и това си проличава ", безапелационна е тя. " През май в Пловдив се организира Европейската нощ на музеите, проведена от Общината, само че тя няма този триумф, много по-малко хора я посещават ", добавя Сариева. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР