Фондация "Америка за България" оставя на сухо и без грантове

...
Фондация "Америка за България" оставя на сухо и без грантове
Коментари Харесай

Америка за България завъртя кранчето за медиите у нас

Фондация "Америка за България " оставя на изсъхнало и без грантове медиите, които спонсорираше до момента. Това ще е сериозен удар за кръга "Капитал " на Иво Прокопоев, който от 2011 година до момента е усвоил грантове от фондацията ма стойност 6 милиона лв..

Въпросните големи суми по този начин и не можаха да спасят разпада на книжните издания на Прокопиев, множеството от които банкрутираха. Последният контракт сред издателкста група "Икономедиа " и неправителствената организация бе подписан през 2018 година и бе на стойност 1,8 милиона лв..

Междувременно без грантове остават и уеб сайтове като "Медиалул ", "Клуб Z ", както и няколко маргинални уеб страницата и прекомерно измислени медии. Подобна е така наречен аналитична платформа "България аналитика " на някогашния ни дипломат в Москва Илиян Василев, който посредством нея е захлебил 135 160 $ за последните три години. Не прави изключение и уеб сайтът "Дебати " на Емил Стоянов - брат на президента Петър Стоянов.

Връзките на "Америка за България " с демократичната общественост и съответно с американския милиардер от еврейски генезис Джордж Сорос са обществена загадка. Успоредно с това, самият Сорос е мощно недолюбван от американския президент Доналд Тръмп и неговата администрация. Това прави прекомерно неустойчиви позициите освен на медиите на Прокопиев, само че и на неправителствените организации у нас, които са подкрепяни непосредствено от фондация "Отворено общество " на Сорос. Такива са Европейският институт, където изключително деен е Росен Плевнелиев, Институтът за пазарна стопанска система, в който са Левон Хампарцумян, Кенет Лефковиц, Мартин Заимов и хора от кръга на Иван Костов, Центърът за демократични тактики на Иван Кръстев и Георги Ганев, както и Центърът за обществени практики.

През последните дни Червената къща, дарена от Андрей Николов, възъвърна функционалностите си на музей, каквато е дарителската воля на великия ни ваятел. Преди това тя беше в ръцете на Иван Кръстев и неговите хора.

Случващото се с медиите на "Америка за България ", както и връщането на Червената къща на Националната изложба е сигнал, че администрацията на Тръмп се е захванала да прочисти зоните на въздействие на либералите в България. Това е част от процеса в цяла Източна Европа, считат самостоятелни анализатори.

Източник: В-к "Галерия "
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР