Фондация Истина и памет поиска преразглеждане на учебниците по история

...
Фондация Истина и памет поиска преразглеждане на учебниците по история
Коментари Харесай

Как трябва да се изучава периодът на комунизма в учебниците?

Фондация " Истина и памет " изиска преразглеждане на учебниците по история за 10 клас. Причината? Периодът на комунизма. Как би трябвало да се учи той? Темата в " Сутрешен блок " разясниха създателите на учебници по история професор Искра Баева и доцент Лъчезар Стоянов. Професор Баева дефинира реакцията против учебника, в който и тя е създател, като политическа. За доцент Стоянов съответният учебник не отразява, че тоталитарните идеологии са възприети с правни актове като неприемливи, той счита също, че съдържа и операции.

Професор Искра Баева: Недоволството за мен е доста изненадващо, защото тези учебници са минали през рецензии, през комисия на Министерството на образованието, през инспекция за употреба. За мен тази реакция е чисто политическа. Доцент Лъчезар Стоянов: Тази самодейност на тази фондация не е политическа. Тя е от хора, които са общественици и историци. Чисто официално, тъй като стратегия има условия тематични, за термини и акценти, които би трябвало да има, официално в нея има. Кое провокира в действителност най-голяма опозиция? И тъкмо в учебника, в който създател е Искра Баева. В първия миг бях много сюрпризиран: " Да, то всичко има ". Но концептуално не съм склонен с нещо - че в този интервал би трябвало равнопоставено да бъдат обсъждани както отрицателните черти, по този начин и плюсовете. Има нещо, което за мен също са безусловно неприемливи, както и за хората от тази фондация, както и за доста други хора. Това, че тук се пробва да се размие един основен проблем, какъвто е оценката на тоталитарните идеологии и тоталитарните режими.

Доцент Стоянов подсети, че има резолюция на Европейския парламент, гласувана и от българското Народно заседание, която дефинира, че трите тоталитарни идеологии - болшевизъм или комунизъм, фашизмът и националсоциализмът като идеологии са неприемливи, както и техните режими. Заради това той счита, че няма по какъв начин за сходни режими да се дават уравновесени оценки.
Доцент Лъчезар Стоянов: Масовите репресии, всеобщите насилия над личността, антихуманизмът на това да премахнеш свободата на човешката персона и на човешкото държание. Всички тези неща много размито са показани от авторския колектив. Професор Искра Баева: Категорично не е правилно, че реакцията е против този учебник. Всичко стартира от една обява на журналиста Христо Христов, който загатва кои неща не са в учебниците както би трябвало съгласно него, и тя се отнасяха до всички учебници, никой учебник не е упоменат.
Професор Баева сподели, че когато в МОН са прегледали учебниците, учебникът, в който и тя е създател, е бил посочен като представящ най-добре този интервал.
Професор Искра Баева: Ако това, което сподели доцент Стоянов, е правилно, че би трябвало да бъдат наказани всички тоталитарни режими, то къде е неоправдателната оценка за дейностите на България преди 1944 година?
Тя добави още, че в резолюциите на Парламентарна асамблея на Съвета на Европа и на Европейския парламент се споделя, че оценките на тези събития би трябвало да се оставят на професионалните историци и на академичната общественост, а не на политиците.

Доцент Стоянов уточни образци за нещата, които намира за смущаващи в учебника - за него представянето на Маркс би трябвало да отразява, че комунистическата идеология допуска тоталитарен режим, тъй като " международната пролетарска гражданска война " и " диктатурата на пролетариата " се реализират посредством принуждение.

Според професор Баева Маркс е избран от Би Би Си като мъдрец на хилядолетието, а марксизмът не е непризнат по света.
Доцент Лъчезар Стоянов: Тодор Живков (в учебника - б.р.) е избран за личността на епохата. Искам да кажа по какъв начин е показан Георги Марков - отишъл на Запад той, в частна преписка е доста отчаян от рестриктивните мерки на Запада. И че е погубен при доста неизяснени условия.
Стоянов не е склонен и с това, че Тодор Живков е показан с над 10 фотоси. И че в последния раздел за българското общество е " цялостно с пропагандни фотоси ".
Доцент Лъчезар Стоянов: Едни деца тичат. Едни жилища. Едни булеварди. Едно благополучие царува. Става въпрос, че тук се прави едно подстрекателство и внушението е доста ясно, че в последна сметка е един доста положителен интервал.
Той дефинира тоталитарните режими като " отклоняване в човешката история ".
Професор Искра Баева: Според мен историците би трябвало да бъдат свободни в своите визии, а не политици да им постановат какво би трябвало да вършат. Не за друго, а тъй като аз съм от поколението, което е живяло при политическа цензура и се е борило против тази политическа цензура, и затова е влезнало в дисидентското придвижване.
Доцент Лъчезар Стоянов: В нашето демократично общество полезностите на демокрацията не подлежат на подозрение. Всички тези антидемократични, репресивни режими са оценени като антихуманни, недемократични и затова неприемливи. Самите режими би трябвало еднопосочно да бъдат оценени. И тук този плурализъм и равнопоставеност са неприемливи.Професор Искра Баева: Кой осъжда? Аз съм ярка привърженичка на демокрацията. То е изразено в текстовете, които аз съм писала за прехода. Разбира се, че всички сме се борили за народна власт. Оценен е социалистическият интервал като недемократичен, като наказателен. Но в този момент да си затваряме ли очите, че има разнообразни интервали, че при първия са мощни репресии, има закононарушения, наказани са тези закононарушения, само че има и друга страна - въпреки всичко хората са живели в този интервал, той е траял прекомерно дълго.

Според доцент Стоянов учебниците възпитават полезности - дали бъдещите генерации да бъдат европейци и да ценят достиженията на света, в който ще живеят, или да живеят с носталгия. За професор Баева това значи използване на правилото на Оруел от романа " 1984 " - " Който владее предишното, той владее и бъдещето ".

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР