Фондация Дом за пловдивската опера“ кани председателя на мониторинговата комисия

...
Фондация Дом за пловдивската опера“ кани председателя на мониторинговата комисия
Коментари Харесай

Спряна е процедурата за изграждане на опера в Пловдив

Фондация „ Дом за пловдивската опера “ кани ръководителя на мониторинговата комисия за Европейската столица на културата 2019-та и ръководителя на представителството на Европейска комисия в България Христо Христов да посетят Пловдив и да се срещнат с проблема към неналичието на оперна и концертна постройка в града в годината, когато той е хазаин на самодейността. Крайната мярка се постанова откакто повече от две години съществуващата концертна зала стои затворена, а построяването на нова оперна сцена забуксува по административни аргументи.

Пловдив

Въпреки решението на Оценка за съвместимост в Пловдив на мястото на Партийния дом да бъде издигнат център за музикално и танцово изкуство и подписания контракт сред общината и фондация Дом за пловдивската опера за провеждането на конкурс, който да потвърди целесъобразността на мястото за реализация на постройката, с решение на Експертния съвет към общината от края на месец юли – процедурата е стопирана.
Илко Николов: Болшинството от членовете са се обединили към тезата че мястото не е уместно за създаване на център за музикално и танцово изкуство, а смисълът на този конкурс е тъкмо това. В този смисъл споделям че общината в лицето на експертния съвет не подхожда вярно и управнически.
Експертният съвет предлага да се направи конкурс за избор на друго уместно място в града за оперна зала.
Мариана Чолакова: Операта има своя концертна зала, която е пригодна единствено за симфонични концерти само че по този начин или другояче е затворена от 2017 година. Ние считаме, че е срамно в европейската столица на културата през 2019 година операта да няма своя постройка и да не принадлежи към целите на един културен град.
От община Пловдив отхвърлиха да разясняват проблема.

Във връзка със стопирания ремонт на концерна зала, която е държавна благосъстоятелност от Министерството на културата, което би трябвало да подписа контракта за ремонт и реорганизация, ни дадоха отговор че сега се ревизира документите на компанията реализатор и в най-скоро време обновяването на постройката ще стартира.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР