Фондация Антикорупционен фонд сезира прокуратурата за таксите за задължителната дезинфекция

...
Фондация Антикорупционен фонд сезира прокуратурата за таксите за задължителната дезинфекция
Коментари Харесай

Милионите от дезинфекцията: Има ли право държавата да отстъпи дейността на частна фирма?

Фондация " Антикорупционен фонд " сезира прокуратурата за таксите за наложителната стерилизация на колите по границата с Турция. Услугата към този момент шеста година е поверена на частна компания от Агенцията по сигурност на храните.

Според сигнала на Антикорупционния фонд до прокуратурата, през тези години компанията е спечелила 27 милиона лв., само че държавната организация няма право да отстъпва тази контролирана от закона наложителна активност на частна компания.

Снимка: btvnovinite.bg

От Агенцията по сигурност на храните обаче дават отговор, че няма законова спънка това да се прави от външна компания, а от сключването на контракта до в този момент, в държавния бюджет са постъпили съвсем 53 милиона лв..

На входа на България, сред европейското и българското знаме от една страна и турския байрак от другата страна, всяко транспортно средство, влизащо у нас, наложително минава през система за стерилизация.

Снимка: btvnovinite.bg
Услугата се заплаща. 5 лв. на кола и 30 лв. на камион. Без пари минават единствено транспортните средства, регистрирани на хора с увреждания.

Парите се събират от частна компания, с която страната подписа контракт през 2013 година, последван от скандал и оставка на тогавашния началник на организацията по храните. Със договорката се зае прокуратурата, само че следствието не откри нередности. И през 2015-та година, компанията проработи още веднъж, с благословията на страната.
Дезинфекция на Автомагистрала „ Тракия ” поради чумата по свинете Екипи ще правят профилактика на паркингите всеки ден до края на август
Необходимостта от стерилизация по границата, българските управляващи аргументират с множеството заболявания по животните, които върлуват на територията на Турция.

6 300 огнища на рискови заразни заболявания има в южната ни съседка за пет години.

Снимка: btvnovinite.bg
За фермера Петър Вангелов проникването даже единствено на една болест, като шап да вземем за пример, би ликвидирало стопанството му. Според него дезинфекцията е наложителна.

В писмо до bTV от Агенцията по храните изясняват, че против цената, която се заплаща, частникът прави цялостна стерилизация, поддържа уреди, програмен продукт, заплаща заплати и купува препарати.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР