Фондация Антикорупционен фонд“ (АКФ) подаде сигнал към главния прокурор с

...
Фондация Антикорупционен фонд“ (АКФ) подаде сигнал към главния прокурор с
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд сезира главния прокурор за публикуваната кореспонденция между Васил Божков и „Vladi Goranov“

Фондация „ Антикорупционен фонд “ (АКФ) подаде сигнал към основния прокурор с зов за инспекция на наличието на оповестената в доста медии преписка с къси текстови известия, за която се твърди, че е сред обвинения предприемач Васил Божков и министъра на финансите Владислав Горанов.
Повод за изпращането на сигнала са думите на основния прокурор в телевизионно изявление за Българската национална телевизия от 16.05.2020 година, че не е осведомен със наличието на оповестената на 15.05.2020 година твърдяна преписка, само че е бил осведомен от свои сътрудници, че в нея няма нищо неправилно. „ Обръщаме се към Вас, защото считаме, че казусът е от висок публичен интерес, тъй като евентуално би могъл да се отнася до корупционни дейности от лица, заемащи виновни обществени длъжности “, се споделя в сигнала на АКФ до основния прокурор. „ Съдържанието на твърдяната преписка би могло да е индикация за осъществени корупционни закононарушения, отличаващи се с висока степен на социална заплаха. Случаят касае допустима съпричастност на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно състояние, към ощетяване на държавния бюджет със стотици милиони левове “.

Според АКФ потвърждаването на достоверността на известията, която се твърди от обвинения предприемач и не е отречена от министъра на финансите (а даже е индиректно доказана в общественото му заявление, че е комуникирал с бизнесмена), би означавало, че:

– уговаряните срещи сред двамата предшестват основни за хазартния бизнес на предприемача съвещания на Държавната комисия по хазарта към Министерство на финансите;

– министърът регистрира на предприемача дадени инструкции на някогашна председателка на Държавната комисия по хазарта;

– министърът регистрира на предприемача даден съвет на някогашен ръководител на Държавната комисия по
хазарта да не подхваща дейности, които да пречат на рутинната работа на сдружения на предприемача в хода на инспекции за активността им.

Тази информация не би следвало да се преглежда изолирано, а в подтекста на:

– изказванията на обвинения предприемач, че за хазартния си бизнес си е комуникирал извънредно с министъра на финансите;

– позицията на министъра на финансите, че няма никакво отношение към заплащането на стотици милиони по-малко от дължимите такси за активността на сдруженията на предприемача, за допускането на което, в качеството на обвинени за осъществени закононарушения от общ темперамент, към този момент са привлечени други длъжностни лица.

Предвид всичко изложено, АКФ счита, че съществуват съществени учредения за преосмисляне на обществената позиция на основния прокурор по неглижиране на оповестената твърдяна преписка.

Фондация „ Антикорупционен фонд “ упорства за детайлна инспекция на всички условия към кореспонденцията с оглед откриване на цялостната истина по случая.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР