Фондация Антикорупционен фонд (АКФ) подаде сигнал към Агенцията за държавна

...
Фондация Антикорупционен фонд (АКФ) подаде сигнал към Агенцията за държавна
Коментари Харесай

АКФ иска финансова инспекция за застраховката на община Силистра

Фондация " Антикорупционен фонд " (АКФ) подаде сигнал към Агенцията за държавна финансова ревизия с искане за цялостна инспекция на възлагането и осъществяването на социална поръчка за обезпечаване на Община Силистра.

Поръчката с планирана стойност 55 882,35 лева е с предмет обезпечаване на общинските моторни транспортни средства и недвижими парцели и е открита на 18 март тази година от кмета на Силистра.

Мотивирайки се с изключителното състояние, Община Силистра не е провела спортна процедура, а посредством директно договаряне разпорежда поръчката на досегашния реализатор ЗАД " АСЕТ ИНШУРАНС " за период от още 12 месеца.

В тази връзка от АКФ означават, че заобикалянето на състезанието е нарушаване на закона за публичните поръчки, което не можело да се оправдае с изключителното състояние в страната.

Бойко Станкушев, шеф на АКФ акцентира, че казусът в Силистра демонстрира наклонност изключителното състояние да служи като съображение за заобикаляне на законови процедури.

В претекстовете за решението си община Силистра акцентира, че изключителното състояние от 13 март 2020 година не разрешавало да се спазят плануваните по закон периоди за открита или друга спортна процедура. Тъй като подновяването на застрахователните полици на колите и парцелите на общината е " наложително ", се пристъпило към директно договаряне за още дванадесет месеца с досегашния реализатор на застрахователните услуги , ЗАД " АСЕТ ИНШУРАНС ", който единствен дава тези услуги на Общината през последните 3 години.

Според АКФ обаче Община Силистра е била длъжна да разгласи процедура за публични поръчки още преди въвеждането на изключителното състояние. Полиците изтичали на 29 март, а общината оповестила публичната поръчка едвам 11 дни преди приключването им, на 18 март.

От Антикорупционния фонд показват още, че изключителното състояние в страната не пречи по никакъв метод на провеждането на публичните поръчки.

Във всички останали случаи Закон за обществените поръчки не е анулиран и следва прецизно да се ползва от възложителите, които имат отговорността да харчат икономично, транспарантно и законосъобразно обществени средства, безапелационни са от АКФ.

Те са на мнение, че по този метод кметът на Силистра е лимитирал опцията на други застрахователни сдружения да вземат участие в процедурата и по този начин е нарушил правилото на свободната конкуренция.

Поради тези аргументи АКФ е подал сигнал към Агенцията за държавна финансова ревизия с молба з а цялостна инспекция на възлагането и осъществяването на публичната поръчка на Община Силистра от 18 март 2020г., както и на възлагането и осъществяването на поръчките за обезпечаване на общинско имущество в интервала 2017 година - 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР