Фондация Америка за България разпространи позиция, в която се изразяват

...
Фондация Америка за България разпространи позиция, в която се изразяват
Коментари Харесай

"Америка за България": С промените в съдебния закон, България отстъпва от евроатлантическите ценности

Фондация " Америка за България " популяризира позиция, в която се показват опасения по отношение на измененията в закона за правосъдната власт, предвиждащи ограничение на финансирането на съсловните организации на магистрати и възбрана за работа по планове на страни, които не са членки на Европейския съюз.

Измененията бяха импортирани от ръководещите предходната седмица, а в сряда бяха гласувани на първо четене от правната комисия. Първоначално възбраната включваше финансиране от всяка задгранична страна, само че след изразена позиция от страна на основния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов от ГЕРБ оповестиха, че сред четенията ще бъде препоръчано от възбраната да бъдат изключени страните от Европейското икономическо пространство. Напрактика в случай че измененията бъдат дефинитивно гласувани, организациите няма да могат да получават средства от организации в Съединени американски щати. Срещу плана се оповестиха болшинството от НПО-тата.

" Освен ясното несъгласие с съществени правила на свободата на сдружаване, записани в българската Конституция и обезпечени от редица интернационалните актове, по които България е страна, препоръчаните нови разпореждания на процедура отхвърлят евро-атлантическите полезности, които България и нейните съдружници от Европейския съюз и НАТО споделят, и разрушават дългогодишните обичаи на доброжелателство и другарство сред народите на Съединени американски щати и България в толкоз доста области на публичния живот – бизнес, обучение, гражданското общество, културно завещание, изкуство и просвета ", пишат от Фондация " Америка за България ".

От организацията пишат, че " уверено отхвърлят внушенията, че достъп до финансиране от " непозната страна или задгранично лице " допуска взаимозависимост на получателя и открива канал за непозволено " въздействие върху органите на правосъдната власт ".

Фондация " Америка за България " поддържа апела на представители на гражданското общество към депутатите от Народното събрание на Република България да отдръпват или отхвърлят препоръчаните промени и допълнения към Закона за правосъдната власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР