Фондациите остават най-големите дарители в България за пета поредна година.

...
Фондациите остават най-големите дарители в България за пета поредна година.
Коментари Харесай

Фондациите остават най-големият дарител у нас, спад в даренията от хора и фирми

Фондациите остават най-големите донори в България за пета поредна година. Те са дарили 54.8 млн. лева или 55% от общите дарени средства през 2018 година Доста по-назад са фирмите с 36.6 млн. лева, вложени в общественозначими дела. Малко над 8.3 млн. лева са дарили през предходната година от жители.

Това демонстрира годишният разбор на Български дарителски конгрес (БДФ) – мрежата на огромните корпоративни и неправителствени донори у нас. Той се основава на данни от Националната организация за приходите и изследване на “Алфа Рисърч” по поръчка на БДФ. Документът отразява и резултатите от допитване измежду общността на донорите в страната.

Общо 100 140 819 лева са дарените средства в България през 2018 година Тази сума е с 1,25 млн. лева по-малка от даренията през 2017 година

Леко нарастване на вложенията в общественополезни начинания – с 1 млн. лева, се записва само при фондациите. Четирипроцентен спад се следи в размера предоставени средства от бизнеса, макар непокътнатия брой донори.

И неправителствените организации, и фирмите по традиция влагат най-вече в обучение и просвета – надлежно 22% и 24% от направените от тях дарения. Важни за фондациите са също екологията, обществената сфера, културата и изкуството, човешките права. При бизнеса обществените дела се подреждат на второ място, предпочитани са също околната среда и поддръжката за локалните общности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР