Фондът за възстановяване на Европейския съюз от пандемията от COVID-19

...
Фондът за възстановяване на Европейския съюз от пандемията от COVID-19
Коментари Харесай

Дилърите закриват къси позиции в евро

Фондът за възобновяване на Европейския съюз от пандемията от COVID-19 в размер на 750 милиарда евро вдъхна нов живот на единната европейска валута, която съумя да се изкатери над 1.10 щ. $. Тя обаче би трябвало да удържи и да продължи да усъвършенства това достижение. Това пък е тясно обвързвано с по-нататъшната орис на въпросния фонд, разискван от Европейска комисия на 27 май като допълнение към бюджета на общността от 1 трилион евро и средствата от Стабилизационния механизъм на еврозоната на стойност 540 милиарда евро. И чиято поява зависи от "пестеливата четворка " - Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия - която се опълчва на предлагането на Франция и Германия 500 милиарда евро от средствата да се разпределят под формата на безплатна помощ. Просто тъй като най-голямото парче от баницата ще отиде при най-тежко засегнатите от рецесията страни, които са и най-разточителни и най-недисциплинирани във финансово отношение. Докато австрийците, датчаните, шведите и холандците ще са в тима на платците.

Валутният пълководец на "Ю Би Ес глоубъл уелт мениджмънт " Гаетан Перо показва, че пътят за възобновяване на еврото ще е бодлив, най-малко до момента в който пазарите не оценят до какъв обсег проектът на Европейска комисия ще е допустим за всички страни членки на Европейски Съюз. Перо чака единната европейска валута да се търгува над 1.10 щ. $, в случай че почналото възобновяване на стопанството на еврозоната се стабилизира и форсира.

Валутният пълководец на "Сосиете женерал " Кит Жуке показва, че предлагането на Европейска комисия към момента не е утвърдено. И към този момент е просто фактор, който ще стартира да ликвидира късите позиции в евро по отношение на японската йена и щатския $.

Песимистичните настройки към единната европейска валута са най-силни от 2018-а насам, сподели показателят на "Ситигруп " FX Pain - знак за дейните позиции на търговците. Това, съгласно някои анализатори, е сигнал, че назрява момента за сериозен скок на еврото.

За Крис Търнър - началник на поделението за международни пазари на "Ай Ен Джи - "все още е прекомерно рано да се твърди, че подемът на еврото е начало на радикална преоценка на европейския риск ". И повишаването на валутата няма да върви по права линия.

Предложенията за Фонда за възобновяване съдържат някои основни детайли, които теоретично би трябвало да оказват помощ на най-слабите европейски стопанства: Европейска комисия ще емитира дълг, две трети от парите ще се разпределят безплатно, погасяването на отговорностите ще става посредством бюджета на Европейски Съюз.

Ако се случи знамение и водачите на 27-те страни членки на Европейски Съюз одобрят Фонда за възобновяване в истинския му тип, Европейска комисия ще би трябвало да вземе назаем от пазарите 750 милиарда евро - това е съвсем 15 пъти нарастване на настоящия му облигационен дълг, което ще го трансформира във водещ районен наднационален дебитор. Според някои специалисти това може да се окаже първата стъпка към основаването на сигурен актив - избавително леговище на еврозоната с районно значение. Липсата на сходен същински базов актив омаловажава ролята на еврото като аварийна валута и акцентира икономическото неравноправие сред членовете на общността по време на рецесии.

Дългът на фонда, естествено, не би могъл да конкурира настоящия референтен инструмент с закрепен приход - немските дългови бумаги на пазара, оценен на 1 трлн. евро, само че би могъл да образува база за емисионна стратегия.

И Германия, и eврозоната имат най-високата кредитна оценка "ААА ". Което значи, че рисковата награда за облигациите на фонда ще е доста ниска. А това би могло да помогне за основаването на по-голям избавителен актив, в сравнение с са немските държавни десетгодишни облигации за еврозоната, твърди Лудовик Субран - основен икономист на "Алианц " в Мюнхен.

Замисълът на Фонда за възобновяване допуска, че страни като Италия (които ще получат забележителна безплатна помощ), евентуално ще емитират по-малко от националните си държавни облигации, които носят по-висок риск и имат по-високи кредитни разноски. Те биха могли да се заменят с по-евтините европейски бумаги - подобаващ емисионен механизъм за бъдещи рецесии.

Засега догадките са повече от обстоятелствата, което се отрази и на търговията на еврото на 28 май, която не съумя да се реалокира уверено над котировка от 1.10 щ. $. В края на бизнес-седмицата на 29 май обаче единната европейска валута набра мощ и завърши комерсиалната си сесия над 1.11 $ за едно евро.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР