Фондът за рисков капитал Innovation Capital* отново стартира акселераторската програма

...
Фондът за рисков капитал Innovation Capital* отново стартира акселераторската програма
Коментари Харесай

Innovation Capital търси предприемачи и компании, които променят начина на живот и работа в пост-пандемичния свят

Фондът за рисков капитал Innovation Capital* още веднъж започва акселераторската стратегия за поощряване и финансиране на стартъпи **. Тази година програмата се насочва към търсенето и откриването на хората с визия, които ще развият нови сполучливи бизнес модели в интерес на бизнеса и обществото след пандемията.

Новост в акселераторската стратегия е, че тя се концентрира върху четири вертикали, които включват: електронна търговия, обучение, опазване на здравето и развлекателната промишленост. Innovation Capital търси екипи и компании с визия и новаторски бизнес модели, които усъвършенстват процеси, залагат на разнообразни автоматизации и цифровизация и вземат решение проблемите, с които всеки от нас се сблъсква в тази нова действителност.

До 30 май е отворена, в която претендентите могат да подадат поръчка за присъединяване.

Кой може да кандидатства?

Участие може да съобщи всяка компания (или екип), без осъществени доходи от бизнес модела за миналата финансова година. Условие за кандидатстване е да има образуван екип, който е работил над плана най-малко 3 месеца. Идеите би трябвало да попадат в обсега на вертикалите или бизнес моделът да визира целева група в една или повече браншове. Програма ще се организира онлайн в интервала от 31 май до 18 юни.

Екипът на Innovation Capital ще посети и 6 града отвън София, където ще се срещне с компании от локалните екосистеми. Информационните дни ще се проведат в: София: 17 май; Пловдив: 18 май; Благоевград: 18 май; Русе: 19 май; Варна: 20 май; Велико Търново: 21 май; Бургас: 28 май. Инвеститорският ден ще се организира на Beach Hub Каваци на 19 юни.

За да подкрепят развиването на екипите и техните хрумвания, екипът на фонда е привлякъл и селекция от ментори в лицето на опитни бизнесмени, които са основали сполучливи бизнеси в другите вертикали. Сред тях са Мартин Кадинов („ ESL “) и Георги Ненов („ Свръхчовекът “) от развлекателната индустрия; Бранимир Радуилов („ Consento “ и „ Поликлиника България “ и Георги Къдрев („ Kalvin Health “ и „ Imagga “) – здравеопазване; Михаил Стойчев („ SMS Bump “ и „ Yotpo ”) – електронна търговия; Невен Боянов („ Тинузавър “) – обучение, Димитър Караиванов („ Kanbanize “), както и доста други. По време на програмата ще бъдат показани и някои от фирмите, в които към този момент фондът е вложил, като Worddio (образование), Easy Doc (завеопазване) и Subscribe.bg (електронна търговия) и др.  

***

**XLRadar е интензивна едномесечна стратегия, която тества способността на бизнесмените да реализират съответни цели, да валидират своите бизнес модели и да получат първоначалнa противоположна връзка с пазара. Екипът на Innovation Capital и външните специалисти ще следят напредъка на всяка компания и ще дават самостоятелна менторска поддръжка, както и друг набор от услуги, които имат за цел да ускорят развиването на плановете. Компаниите, които дават отговор на заложените KPIs, ще бъдат поканени да показват своите планове в границите на Инвеститорския ден пред жури, състоящо се от членове на екипа на Innovation Capital, представители на други фондове за рискови вложения и бизнес ангели. Освен парична премия от 25 000 евро започващите компании ще получат и услуги на стойност 15 000 евро, в това число създаване на програмен продукт, софтуерна инфраструктура, достъп до непознати пазари, правни услуги, цифров маркетинг, PR и други В допълнение, по време на 8-месечния пост акселерационен интервал най-добре представящите се компании могат да получат в допълнение финансиране в размер на 25 000 евро, както и поддръжка при набирането на по-големи рундове.

*„ Иновейшън Кепитъл “ АД e фонд за рисков капитал в размер на 21,1 милиона евро с мандат да обезпечава достъп до дялово и квази-дялово финансиране на започващи компании за над 200 компании. Избран е като фонд управител от Фонд на фондовете да ръководи запас от 19.5 млн. евро по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ и спомагателен частен капитал от 1.6 млн. евро. „ Иновейшън Кепитъл “ АД е ръководещото сдружение на фонда Иновейшън Акселерейтър България Фонд КДА, който е съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР