Фондът за лечение на деца от няколко месеца не одобрява

...
Фондът за лечение на деца от няколко месеца не одобрява
Коментари Харесай

Има ли нужда от ремонт правилникът на фонда за лечение на деца?

Фондът за лекуване на деца от няколко месеца не утвърждава заявките на деца, нуждаещи се от ортези, което основава съществено напрежение измежду родителите. За това ни алармира майка от Пловдив, чието дете изпитва към този момент съществени компликации и изкривявания без нови ортези. Причината за този нов проблем се оказва условие за публични поръчки на ортези.

Досега постоянно са можели да разчитат на фонда за помощ. Ортезите за Ивайло са извънредно нужни, той е със спинална мускулна дистрофия и телцето му се изкривява от контрактури.
Дори Дойчинова - майка на Ивайло - За да ги предотврати, той носи ортези на крачетата, корсет за гръбчето и дълги шини, с които го изправяме в права позиция.
Ивайло, обаче, пораства и ортезите би трябвало да се сменят от време на време. Пълният комплект излиза към 11 хиляди лв. помощта на фонда им е извънредно нужна
Дори Дойчинова - От декември месец до в този момент, в този момент е средата на февруари решение по нашия случай няма. Няма нито отвод нито утвърждение.
Излиза, че Ивайло не е единственото дете, което чака помощ за ортези, десетки са на опашката - твърди единственият производител на сходен жанр ортези за България.

доктор Йовко Гюров - производител на ортези - Практически~ от началото нагодината... няма деца, които да са одобрявани за произвеждане в България, което е абсурд - децата са одобрявани за изработка на ортези в чужбина.
Оказва се, че казусът идва от новото условие на правилника~ да се вършат публични поръчки за ортези, което е в действие от 8 декември.
Д-р Мариета Райкова - шеф на фонд за лекуване на деца - Към момента няма лечебно заведение, което да е направило социална поръчка. А условието е те да се слагат посредством болнична аптека.
Задължителното условие за публични поръчки за отрези беше вкарано от екипа предходния здравен министър, без да бъде в съгласие с никой. Иначе би станало ясно, че условие, което разчита на несъществуваща структура е неуместно. Как се прави социална поръчка за ортези, които са разнообразни, тъй като се създават по самостоятелна поръчка? А и ортезното лекуване от дълго време не съществува за здравната ни система.
Д-р Йовко Грозев - производител на ортези - Касата няма знания, че това съществува. Няма практическо приложение на опериращите лекари, те не го включват в лечебния си проект.
И няма по какъв начин лекарските комисии към лечебните заведения да издават рекомендация за ортезите и да ги продават през аптеките си. Както изисква правилника на фонда. Освен централизирана социална поръчка.
доктор Мариета Райкова - Обществената поръчка на фонда би трябвало да започва до 12 март. Ние имаме съвсем подготвени спецификации и вървим към разкриване в периодите дадени в правилника.
Или най-рано юни, може да има някакво решение за Ивайло.

Дори Дойчинова - За страдание той е пострадал, тъй като стартират да му се изкривяват крачетата гърба, когато неговите ортези не са по размер.

Трудности, пред които ще се изправят и доста други деца и родители, което постанова незабавен ремонт на правилника на фонда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР