Фондът за лечение на деца да се закрие от догодина

...
Фондът за лечение на деца да се закрие от догодина
Коментари Харесай

Здравната каса поема функциите на Фонда за лечение на деца?

Фондът за лекуване на деца да се закрие от следващата година и функционалностите му да изземе Националната здравноосигурителна каса. Тази концепция е залегнала в серия от законодателни промени, направени от здравните управляващи, които на този стадий са единствено в план, оповестява Дарик.

Мярката не е оповестена публично, тъй като още не е гласувана от надзорния съвет на касата. Според пациентски организации обаче " този опит с болните деца " не би трябвало да се прави в този момент, а една от аргументите за това е, че касата няма потенциала да обработва заявките на родителите, които понастоящем постъпват във фонда ".

" Център " Фонд за лекуване на деца " се закрива в период от три месеца от влизането в действие на този закон, " четем в работния вид на преходните и заключителните разпореждания на новите промени, които оферират здравните управляващи. В редица закони и подзаконови актове името " Фонд за лекуване на деца " се заменя с " Национална здравноосигурителна каса ", гласят още предложенията.

Промените, даже и неофициални, породиха терзания у пациентски организации и родители на заболели деца. Пред Дарик Пенка Георгиева, член на публичния съвет към фонда и ръководител на пациентски организации " Заедно с теб ", акцентира, че здравната каса минимум няма потенциала да обработва заявките, постъпващи от родители на заболели деца.

" Моето предложение, което съм отправила към Жени Начева (бел. ред. зам.-министър на здравеопазването), е първо да стартира работа Комисията за лекуване на българи в чужбина към министерството, която все още въобще не работи. Нека и комисията, която утвърждава лекуване на български жители в НЗОК, също стартира работа. Нека минат шест месеца, да забележим двете комисии по какъв начин ще работят и тогава ще преценим какво ще вършим с фонда. Не е моментът да се вършат опити с децата, ще се сътвори ненужно напрежение в родителите, ще станат кавги. Няма подготвени специалисти в касата, тя няма безусловно никакъв капацитет, няма опит ", акцентира Георгиева.

По неофициална информация евентуалната цел на сливането на фонда с касата е обединяване на административни звена. Сред другите оферти, залегнали в проектозакона, са нови лечебни заведения да се разкриват единствено след позволение от Министерския съвет, а здравната каса да заплаща активност по клинична пътека, когато лечението е осъществена единствено от доктор на трудов контракт в обещано заведение.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР