Фондът Сигурност на електроенергийната система, на който се разчита да

...
Фондът Сигурност на електроенергийната система, на който се разчита да
Коментари Харесай

В ключов енергиен фонд зейна дупка от 1 млрд. лв.

Фондът " Сигурност на електроенергийната система ", на който се разчита да финансира прехода от контролиран към свободен пазар на ток за българските семейства, е на недостиг. В момента дефицитът в него е 1 милиарда лева, като за февруари фондът е изплатил единствено 75% от дължимите обезщетения за обществения снабдител НЕК за изкупената възобновима електрическа енергия и по дългосрочните контракти с въглищните централи. Това стана ясно на кръгла маса за измененията в електроенергийния пазар на едро и дребно, които следва да настъпят от 1 юли тази година.
 
От 1 юли, според графика за либерализация на пазара на тока за битовите консуматори, НЕК престава да бъде публичен доставчик за семействата и те към този момент ще го купуват директно от частни снабдители - сегашните електроразпределителни сдружения. Те от своя страна ще го купуват на пазарни цени от енергийната борса. Въпреки това до началото на 2026 година семействата ще продължат да заплащат тока по контролирани цени, които вместо от КЕВР ще бъдат определяни от Министерски съвет. Разликата сред по-ниските контролирани цени, на които ще продават електроразпределителните сдружения, и по-високите пазарни цени на борсата ще се компенсира до 2026 година от фонд " Сигурност на електроенергийната система ".
 
" Най-голямото терзание е, че сега този фонд е на недостиг ", уточни по време на дискусията депутатът от ГЕРБ и началник на енергийната комисия в Народно събрание Делян Добрев. Според него, ако сега фондът има затруднение да плаща компенсации, то след 1 юли усложнението ще е още по-голямо. 
Добрев и шефът на КЕВР Иван Иванов обясниха, че проблемите за фонда са били непредвидени и до края на предходната година той постоянно е бил с излишък. " Никой не очакваше цената на електрическата енергия да падне толкова доста през последната година, а с това и на постъпленията във фонда, така като производителите на ел.енергия го пълнят с 5% такса от приходите си ", уточни Добрев. В момента цената на електоенергията на борсата е към 150 лева за мегаватчас, което е съвсем два пъти по-малко от прогнозната цена от 250 лв. за мегаватчас.
 
 Иван Н. Иванов от КЕВР Иван Н. Иванов от КЕВР Източник: Zonanews
Наред с това внезапно се срина и цената на въглеродните излъчвания и страната към този момент не може да разчита на постоянни доходи от продажба на парникови квоти, които също пълнеха фонда. От прогнозните 88 евро за звук те са паднали до 49 евро през февруари. " Не се и чака сериозен растеж на цената на тези излъчвания, тъй като европейските страни ускорено се освобождават от въглищната енергетика ", уточни Иван Иванов. От фонда успокоиха, че въпреки всичко са заделили буфер, който да поеме обезщетенията към ЕРП-тата в първите месеци след 1 юли. От трите сдружения показаха планове, че ще е необходимо финансиране от 400 млн. лева месечно, защото междинната покупна цена на тока на борсата е 38% по-висока от цената, на която продава НЕК.
 
От КЕВР и от фонд Съд на Европейския съюз обаче опонираха, че не може да се каже какъв брой пари трябват за задачата, защото би трябвало да е известна в какво съответствие по отношение на пазарната цена ще е базовата стойност на електрическата енергия, избрана от Министерски съвет след 1 юли. След полемиката пред публицисти Иван Иванов обясни, че след 1 юли цената на тока за бита ще се образува въз основа на базова цена, определяна с решение на Министерският съвет, към която ще се прибавя съставния елемент, определяна от КЕВР. " Предстои държавното управление да реши по какъв начин тъкмо ще бъде избрана тази базова цена, само че не чакам внезапно повишение на цените на електрическата енергия за битовите консуматори ", сподели шефът на енергийния регулатор.
 
 Делян Добрев, ГЕРБ-СДС Делян Добрев, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews
" Ако дефицитът във фонд Съд на Европейския съюз не бъде преодолян, това значи, че би трябвало да вземем смели политически решения ", съобщи депутът Делян Добрев по време на полемиката. Пред публицисти той обясни, че едно от решенията е увеличение на цената на тока за крайните консуматори. " Надявам се да не се стигне до там, тъй като в случай че би трябвало да бъде платено от потребителите, това би означавало 20% нарастване на цената на тока за всички - и за бизнеса, и за семействата ", сподели Добрев. Той уточни, че има законова опция промяната в електроенергийния сектор да се финансира от бюджета.
 
" Надявам се да се откри решение, което да не ни задължава да вдигаме цената на тока за битовите консуматори преди 1 юли ", разяснява и шефът на КЕВР Иван Иванов на въпрос от кое място ще се набират средствата за покриване на недостига във фонд Съд на Европейския съюз. Той също счита, че би трябвало да се потърсят нови приходоизточници във фонда, в това число и от републиканския бюджет. " Както фондът подпомогна небитовите консуматори по време на огромната енергийна рецесия, в този момент този жест може да бъде върнат към фонда, тъй като това ще бъде в полза на потребителите ", сподели Иванов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР