Фондът Сигурност на електроенергийната система е разплатил всички заявления за

...
Фондът Сигурност на електроенергийната система е разплатил всички заявления за
Коментари Харесай

Разплатени са всички одобрени искания за компенсации за февруари

Фондът " Сигурност на електроенергийната система " е разплатил всички заявки за обезщетения, които са постъпили към него до 21 март тази година. Става въпрос за компенсиране на небитовите клиенти за електрическа енергия за февруари на стойност 88 056 638 лева и на потребителите на природен газ на стойност 5 623 689 лв..

Според утвърдената от държавното управление стратегия се подкрепят битовите клиенти, които употребяват природен газ, както и клиентите на топлофикационни сдружения, които употребяват природен газ като главно гориво, компенсацията за тях се пресмята като 50% от разликата сред цената на публичния снабдител, утвърдена от КЕВР за февруари, и прогнозната цена на природния газ за второ тримесечие на 2022 година, според ценовото решение на КЕВР от 1 юли предходната година.

Компенсация получават и всички небитови консуматори на електрическа енергия. Тя се пресмята като 75% от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на БНЕБ за февруари и базовата цена от 185.59 лв/мвтч (средна цена базов товар на пазар " ден напред " на БНЕБ за юли предходната година).

Продължаването на обезщетенията и ритмичното им погашение са част от ограниченията, с които държавното управление посреща последствията от невиждания растеж на електроенергийните цени и цели понижаване на инфлационния напън върху потребителите. 

От фонда " Сигурност на електроенергийната система " оповестяват, че компенсирането на потребителите ще продължи всекидневно и ритмично съгласно подадените поръчки.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР