Фонд за подпомагане на обществените лечебни заведения за болнична помощ,

...
Фонд за подпомагане на обществените лечебни заведения за болнична помощ,
Коментари Харесай

Синдикати искат фонд за спасяване на болниците


Фонд за подкрепяне на публичните лечебни заведения за болнична помощ, част от Националната здравна карта, и изваждане на лечебните заведения от Търговския закон. Това са част от настояванията на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето (ФСЗ) към КНСБ, изразени в позиция за положението на общинските лечебни заведения на изпълнителния й комитет.

Според ФСЗ отговорностите в здравния бранш са над 500 млн. лева, от които единствено 100 млн. лева са на общински лечебни заведения. На процедура огромна част от 121 лечебни заведения са в механически банкрут, а притежателите им – общините, по предписание нямат средства, само че пък не желаят да ги закриват, означават медиците в откритото си писмо.

" През последните години лечебните заведения са принудени да работят по най-масовите и ниско платени клинични пътеки, чиято стойност не е обновена от 11 години. За сметка на това през тях минават една пета от пациентите, разноските порастват, лекари и сестри недостигат. Освен това общинските лечебни заведения имат наложени предели от здравната каса и не получават парите си за тези, които са приели над лимита.

Безспорно те са нужни и тяхното затваряне би лишило от здравни грижи към 2 милиона български жители, като огромна част от тях са с ниски приходи. С тяхното затваряне ще се обезлюдят цели региони и ще се задълбочи демографската рецесия ", се споделя още в позицията на ФСЗ.

Федерация на синдикатите в опазването на здравето от години желае изваждане на лечебните заведения от Търговския закон и приемане на характерен Закон за регистрацията и финансирането на лечебните заведения за болнична помощ.

" Настояваме за основаване на фонд за подкрепяне на публичните лечебни заведения за болнична помощ част от Националната здравна карта. Настояваме за по-високи цени на най-масовите клинични пътеки. Припомняме, че преди да бъде стопански и финансов казуса в опазването на здравето той е на първо място либерален, тъй като би трябвало да се обезпечи еднакъв достъп на всички до качествени здравни грижи, без значение от финансовите благоприятни условия на хората. Призоваваме за незабавни ограничения за избавяне на общинските лечебни заведения. Призоваваме синдикалните членове на Федерация на синдикатите в опазването на здравето при положение на образуване на протестни дейности да вземат ефективно присъединяване ", приключва писмото на здравните експерти.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР