Фонд за малки проекти се предвижда да подпомага малки и

...
Фонд за малки проекти се предвижда да подпомага малки и
Коментари Харесай

Фонд за малки проекти ще подпомага дребния бизнес по границата на България и Сърбия

Фонд за дребни планове се планува да подкрепя дребни и междинни предприятия в граничните области на България и Сърбия през новия програмен интервал 2021-2027 година, заяви Министерството на районното развиване и блаогустройството. Финансирането ще е по Програма за трансгранично съдействие Interreg - ИПП България – Сърбия 2021-2027, която се чака да бъде утвърдена до края на идната година.

Това е оповестено на първото съвещание на Съвместната работна група за създаване на бъдещата стратегия, управлявано от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова и Михаѝло Дашич - помощник-министър по европейската интеграция на Сърбия.

Малките и междинни предприятия ще могат да получават безплатно средства по планове до 100 хиляди евро при облекчени процедури за подкрепяне и модернизиране на производството, повишение на потенциала и постигане на нови пазари, повишение на конкурентноспособността и други Целта е да се поддържа икономическото развиване и капацитет на районите посредством поощряване на бизнеса.

30% от бюджета на програмата в идващия интервал може да бъде ориентиран към реализирането на огромен стратегически план сред двете страни. Целта е по този метод да се реализира по-голям резултат от вложенията. Очаква се да се финансират планове посредством опциите на " Тематична цел 5 - Европа покрай жителите ".

Запазва се териториалният обсег, като от българска страна това са областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил, а от сръбска - Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня. Предвиждат се гъвкави благоприятни условия за функционални зони.

И в идващия интервал финансирането от Европейски Съюз се резервира в размер на 85%, като се вкарват редица ограничения за облекчение на бенефициентите и понижаване на административната тежест. Министерството на районното развиване и благоустройството ще продължи да дава отговор за стратегиите за европейско териториално съдействие в Република България и в новия програмен интервал.

Зам.-министър Николова означи, че програмата ще работи за понижаване на междурегионалните и вътрешнорегионалните несъответствия и увеличение на икономическата интензивност. " За тази цел са нужни стъпки в посока на деконцентрация в ръководството на районно равнище. Засилването на ролята на районните препоръки за развиване и дейното им присъединяване в стратегическото обмисляне и координацията на районното развиване, както и на стадий осъществяване на стратегиите, ще способства за по-тясното им обвързване с потребностите на районите ", показва тя, представена от пресцентъра си.

Ведомството регистрира, че се извършва сполучливо Програмата за трансгранично съдействие като по нея досега се извършват планове за близо 26 млн. евро. Приключило е осъществяването на 36 от общо 39 плана, финансирани по първата покана за близо 18.5 млн. евро. По втората покана са подписани 28 контракта на обща стойност от съвсем 7.45 млн. евро. Към момента е икономисан запас от 4 млн. евро, които ще бъдат разпределени за осъществяването на спомагателни планове с фокус в вложенията за околна среда.

С най-вече осъществени планове се отличават сръбските общини Ниш и Зайчар и община Монтана от българска страна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР