Фонд Научни изследвания (ФНИ) представя над 130 български научни проекта

...
Фонд Научни изследвания (ФНИ) представя над 130 български научни проекта
Коментари Харесай

Представят над 130 български научни проекта

Фонд " Научни проучвания " (ФНИ) показва над 130 български научни плана в границите на " Седмица на бенефициентите на ФНИ " от 1 до 5 юли в София.

Проектите са групирани в обособени научни области, като първите два дни бяха показани планове в областите от филантропични и публични науки, физически науки и науки за Земята. В рамките на днешния ден в Българска академия на науките ще бъдат показани докладите по планове от химически и селскостопански науки. А до края на седмицата следва да забележим планове на медицински и биологически науки в Медицинския университет в София.

Най-много са плановете в техническите науки, защото сплотяват максимален брой научни специалности , следвани от физическите и биологическите науки. Това съобщи за news.bg шефът на Фонд " Научни проучвания " проф. Георги Вайсилов по време на представянето на резултатите от първи стадий на конкурсната сесия за планове на научни проучвания за 2017 година в Българска академия на науките.

За интервал от три години плановете са подкрепени от ФНИ със 120 000 лв., като средствата са разграничени на половина за първи и втори стадий. Прави се промеждутъчен доклад, който се прави оценка от самостоятелни рецензенти и на база на тази оценка се взима решение дали планът да бъде удължен и каква да бъде сумата, с която да бъде финансиран. Очаква се до септември или октомври да се премине към втория стадий на конкурсната сесия.

Тази година ФНИ стартира и две нови стратегии с решение на Министерски съвет - " Вихрен и " Петър Берон и ние ". Програма " Вихрен " е аналог на програмата на Европейски Съюз, наречена Европейски теоретичен съвет, по която от Европейска комисия се финансират планове с дълготрайност до 5 години със средства от 2,5 милиона и 5 милиона евро.

Нашите планове ще са по-малки и ще се финансират годишно със сума от 200 000 до 260 000 лв., сподели още проф. Вайсилов. Конкурсът ще бъде разгласен до края на месец юли. Ще бъде отворен за учени от страната и чужбина. С стратегия " Петър Берон и ние " ФНИ цели да притегли постдокторанти в чужбина да работят в български научни организации. Постдокторантите ще получават стипендии към 3800 лв. месечно. В стратегия " Вихрен " финансирането разрешава да се включат 6 откриватели, а за втория конкурс средствата за финансиране разрешават участници да бъдат 20 постдокторанти, изясни проф. Вайсилов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР