Фонд на фондовете подписа Меморандум за разбирателство с Европейската инвестиционна

...
Фонд на фондовете подписа Меморандум за разбирателство с Европейската инвестиционна
Коментари Харесай

Мобилизират се допълнителни средства за развитието на българските градове

Фонд на фондовете подписа Меморандум за съгласие с Европейската капиталова банка и Фонд ФЛАГ, в партньорство с Българска консултантска организация
Днес, 17 януари 2020 година, публично беше подписан Меморандум за съгласие, чиято цел e основаване на Българска капиталова и координационна платформа за градско развиване. Тя ще откри механизъм за взаимоотношение сред страните по отношение на финансирането на разширени благоприятни условия за инфраструктура в България.
Механизмът цели да подсигурява координацията в напъните на страните при обезпечаване на поддръжка за развиването на българските градове, както и да усъвършенства успеваемостта на процеса по вложението на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове. Платформата ще обезпечи запас, който ще добави към този момент наличната поддръжка за градско развиване, която Фонд на фондовете ръководи, включваща 353.3 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 и 66 млн. лв. по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 (инициативата JESSICA).
Като произлизаща стъпка от Меморандума се чака още обезпечаването на спомагателни средства от страна на Европейска инвестиционна банка, които ще подкрепят българските общини, както и ще разширят обсега на към този момент постигнатото с финансирането от Фонд на фондовете.
При осъществяване на задачите на капиталовата и координационна платформа за градско развиване се планува Фонд ФЛАГ да продължи сполучливото партньорство с Българска консултантска организация, с която вземат участие в ръководството на два от фондовете за градско развиване, финансирани от Фонд на фондовете.
По мотив подписването на Меморандума вице-президентът на Европейска инвестиционна банка, Лиляна Павлова, разяснява събитието по този начин: „ Наш ангажимент като банка на Европейски Съюз е да предоставим помощ на държавите-членки и на клиентите ни, с цел да улесним подготовката, създаването и финансирането на предпочитани планове, които способстват за икономическия напредък и усъвършенстват качеството на живот на европейските жители. Също по този начин това значи работа с локални сътрудници, като добър образец за това, е подписаният през днешния ден Меморандум за съгласие за основаване на „ Българска капиталова и координационна платформа за градско развиване “ сред Европейска инвестиционна банка, Фонд на фондовете (ФМФИБ) и ФЛАГ. Той акцентира смисъла на установяването на стратегическо партньорство в поддръжка на планове за стабилно градско развиване в България. Чрез финансирането от Европейски консултантски център по капиталови въпроси (ЕКЦИВ) и поддръжката за създаване на потенциал от Европейска инвестиционна банка, Фонд на фондовете също ще ускори своите локални настойнически услуги за българските общини като част от тази нова градска платформа “.
Изпълнителният шеф и член на Управителния съвет на Фонда на фондовете, Светослава Георгиева показа следното: „ С днешното сключване, Фонд на фондовете затвърждава ползотворното си партньорство с Европейска инвестиционна банка като предизвикваме построяването на явен механизъм и междуинституционално съдействие в интерес на българските градове. По този метод се надгражда към този момент постигнатото посредством Фондовете за градско развиване и се основават предпоставки за разширение обсега на поддръжката и в допълнение финансиране. Подписването на Меморандума засвидетелства напредъка на България при работата с финансови принадлежности “
Изпълнителният шеф на ФЛАГ, госпожа Надя Данкинова, благодари на институциите за положителното съдействие и показа: „ Разглеждаме Меморандума за съгласие като естествено продължение на напъните на българската страна да поддържа финансирането на планове, насърчаващи устойчивото развиване на локалните общности и районите, посредством одобрените и добре работещи структури. Считаме, че новата капиталова платформа ще надгради най-много основаното посредством фонд ФЛАГ и Фондовете за градско развиване. “
В рамките на събитието беше подписано и Споразумение за финансиране за техническа помощ сред Фонд на фондовете и Европейска инвестиционна банка. Подкрепата се обезпечава по план, извоюван от Фонда, със съдействието на Европейски консултантски център по капиталови въпроси (ЕКЦИВ). Предвижда се към него да могат да бъдат наемани високо-квалифицирани национални и интернационалните специалисти в сферите на плановите начинания. Помощта ще се дава от финансовите медиатори на крайните получатели, като по този метод се надгражда контрактуваното в Меморандума. Общата стойност на съглашението е в размер на 200 хиляди евро безплатни средства, на планов принцип.
Чрез подписването на Меморандума за съгласие и съпътстващото Споразумение за техническа поддръжка се слагат основите на по-тясно междуинституционално съдействие и в допълнение финансиране за реализиране задачите на политиките на европейско и национално равнище.
В допълнение се чака Меморандумът да приготви обществените управляващи и техните сътрудници в реализацията на интегрирани териториални вложения, които се планува да бъдат финансирани по новата Програма за развиване на районите в идващия програмен интервал 2021-2027 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР