Фонд на фондовете (ФнФ) подписа договори с Първа инвестиционна банка

...
Фонд на фондовете (ФнФ) подписа договори с Първа инвестиционна банка
Коментари Харесай

ПИБ ще финансира стартиращи предприятия с 15 млн. лв. от Фонда на фондовете

Фонд на фондовете (ФнФ) подписа контракти с Първа капиталова банка (ПИБ), Микрофонд и СиС Кредит - определените медиатори за осъществяване на финансов инструмент "Микрокредитиране със споделен риск ".

ПИБ ще ръководи обществен запас в размер на 15 млн. лева, като банката е поела ангажимент да обезпечи спомагателни 4 825 000 лева частен капитал. По този метод общата сума, която ще доближи до крайните получатели под формата на микрокредити се чака да е в размер на 19,30 млн. лева

На микрофинансиращата институция Микрофонд, ФнФ дава за ръководство 3 млн. лева, като се чака посредством спомагателния частен запас, общата сума ориентирана към крайните получатели да доближи 3,23 млн. лева

СиС Кредит, която също е дейна в микрокредитирането, ще ръководи 2.5 млн. лева, като посредством частно съфинансиране ще обезпечи на кредитополучателите общо 2,84 млн. лева

По този метод общите средства, включващи обществения и частния запас, които се насочват към пазара са в размер на 25,4 млн. лева С тях се чака 850 започващи и обществени предприятия да получат нисколихвено кредитиране.

Микрофонд и СиС Кредит към този момент извършват инструмент за микрокредитиране със споделен риск, откакто през 2017 година бяха определени за финансови медиатори на същата самодейност. В резултат на подписаните контракти по първата извършена процедура, досега са финансирани близо 100 плана, на обща стойност над 1,5 млн. лева

Средствата, които Фонд на фондовете дава, са при нулева рента, а финансовите медиатори ползват пазарна рента върху частното съфинансиране. По този метод крайните получатели ще заплащат среднопретеглена рента, която е доста по-благоприятна от пазарната за сходни заеми.

Размерът на микрокредитите е от 5 000 лева до 48 895 лева, като заемите могат да са със период на погасяване до 10 години идо 2 години гратисен интервал за главницата по заема.

Целта на инструмента е възстановяване на достъпа до финансиране за основаване и развиване на започващи предприятия, в това число на лица от избрани уязвими групи(безработни над 6 месеца, младежи до 29 години включително и хора с увреждания) и на обществени предприятия.

Чрез финансовия инструмент „ Микрокредитиране със споделен риск “ще се подкрепят действия, свързани с придобиването на материални и нематериални активи; работен капитал по отношение на развитие/разширяване на действия на предприятието или самонаетото лице; развиването и повишението на уменията на служащите и чиновниците, или на бизнесмена при положение на независима претовареност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР