Фонд на фондовете (ФнФ) избра фонд мениджър за управлението на

...
Фонд на фондовете (ФнФ) избра фонд мениджър за управлението на
Коментари Харесай

26.4 млн. лв. отиват към стартиращи и социални предприятия

Фонд на фондовете (ФнФ) избра фонд управител за ръководството на финансов инструмент (ФИ) „ Микрокредитиране със споделен риск “. Средствата са обезпечени по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 (ОПРЧР), съфинансирана от Европейските структурни и капиталови фондове. Бюджетът на инструмента е в размер на 26.4 млн. лева и е разграничен на девет обособени позиции, с запас от 1 млн. лева до 6 млн. лева, като средствата ще се дават под формата на микрокредити.

Въз основа на осъществената оценка Първа капиталова банка АД е класирана преди всичко по всички обособени позиции. Към общественото финансиране, предоставено от Фонд на фондовете, банката е поела ангажимент да обезпечи спомагателни 8 492 000 лева, частен запас. Средствата от ФнФ се дават при нулева рента, като по този метод крайните получатели ще заплащат приблизително претеглена рента по заема, която е доста по-благоприятна от пазарната за сходни артикули.

Целта на инструмента е да подкрепи предприемачеството (в това число и социалното) посредством кредитиране, в това число на лица от избрани уязвими групи, като безработни над 6 месеца, младежи до 29 години и хора с увреждания.

Чрез финансовия инструмент „ Микрокредитиране със споделен риск “ ще се финансират действия, свързани с придобиването на материални и нематериални активи; работен капитал по отношение на развитие/разширяване на действия на предприятието или самонаетото лице; развиването и повишението на уменията на служащите и чиновниците, или на бизнесмена при положение на независима претовареност.

Размерът на микрокредитите е до 48 895 лева и могат да са със период на погасяване до 10 години. Предстои сключване на контракт с определения финансов медиатор - Първа капиталова банка АД.

Това е втория финансов инструмент по ОПРЧР, който Фонд на фондовете пуска на пазара. В резултат на подписаните контракти по първата процедура, обществените средства в размер на 3.4 млн. лева са налични за започващи и обществени предприятия от декември 2017 година Към момента към този момент са финансирани 82 плана.

Основната активност на Фонд на фондовете е структурирането и ръководството на финансови принадлежности, съфинансирани от Европейските структурни и капиталови фондове, през програмния интервал 2014-2020. Финансовите принадлежности са различен метод на финансиране на безвъзмездната помощ, който придобива все по-важна роля в бюджета на Европейския съюз. Насочени към планове, които евентуално биха могли да стартират да се самоиздържат, те обезпечават капиталова поддръжка посредством заеми, гаранции или дялово присъединяване. По този метод се оказва поддръжка на бизнеса и обществените институции за икономическо развиване. Финансовите принадлежности дават опция за възвръщане (рециклиране) на средствата, които могат да бъдат употребявани наново.

Фондът на фондовете избира финансови медиатори – банки, фондове, кредитни и други финансови институции. От своя страна определените финансови мениджъри активизират спомагателен частен капитал и доста усилват обществения запас, който посредством тях доближава до крайните получатели.

Всички средства, планувани по посочените нагоре оперативни стратегии за финансовите принадлежности, са обединени в общ Фонд на фондовете, като ФМФИБ ЕАД е сдружението, която го ръководи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР