Фолксваген“ (VW) прави радикален преход към електромобилност и може да

...
Фолксваген“ (VW) прави радикален преход към електромобилност и може да
Коментари Харесай

Съюзът Volkswagen-Ford поставя конкурентите под натиск

„ Фолксваген “ (VW) прави коренен преход към електромобилност и може да дефинира посоката посредством партньорство с „ Форд “ (Ford) – създавайки неприятности за „ Бе Ем Ве “ (BMW) и „ Даймлер “ (Daimler).

Това написа Щефан Менцел за вестник „ Ханделсблат ”, представен от БГНЕС.

Мястото на обявлението не е определено напълно инцидентно. Нюйоркската фондова борса е единствено на няколко крачки и въпростнияj регион е дом на “Корпоративна Америка ”.

Главният изпълнителен шеф на VW Херберт Дийс и този на Ford Джим Хакет избраха прелестен хотел на „ Уолстрийт “, където считат да показват своя нов авто съюз през днешния ден. Двамата изпълнителни шефове желаят да покажат на американския фондов пазар и финансовия свят, че имат намерение да основат мощен съюз.

Алиансът в Ню Йорк е повратна точка. От яростни съперници в бизнеса с мотори с вътрешно горене стават сътрудници с въвеждането на електрически автомобили.

Чрез обединение и двата колоса могат доста да усилят броя на електронните си коли и да дефинират индустриални стандарти. Никога преди не е имало такава цялостна замяна на визията и частите на автомобила. Това е съюз, който пренарежда салдото на силите в автомобилната промишленост. Индустрията споделя: През идващите една до две години множеството от другите производители ще се нуждаят от партньорства, с цел да балансират мощността и размера в ерата на електромобилността. Фолксваген и Форд откриват стандарти.

Никоя автомобилна компания, като се изключи “Тесла “, не разчита толкоз коренно на електрическата подвижност, колкото Volkswagen. Очаква се електрическият мотор да се трансформира в най-важния мотор през идващите години. Първите заводи за коли към този момент се преобразуват. Заводите, в които към момента работи върху дизелови и бензинови мотори, евентуално ще спрат в обозримо бъдеще.

Пътната карта е следната: единствено до 2023 година производителят на коли във Волфсбург влага повече от 30 милиарда евро в електромобилност. В началото на 2030 година се чака последният нов мотор с вътрешно горене на Volkswagen да се появи на пазара, който ще се продава през към 2040 година Ако се одобри, че животът му е към 10 години, последният подобен се чака да изчезне от пътищата към 2050 година

Нов стандарт за промишлеността

През идващите 10 години Volkswagen ще създаде към 22 милиона електрически коли. Планират се към 70 разнообразни модела. До 2030 година основният изпълнителен шеф Дийс има намерение да реализира електрически дял от към 40% от личния си авто парк в Европа и Китай. Още тази и идната година нещата ще напреднат бързо.

През 2019 година холдинга желае да продаде към 100 000 коли напълно на акумулатори в международен мащаб, а до 2020 година към този момент би трябвало да бъдат повече от 500 000.

За съпоставяне: предходната година имаше единствено 25 000, както удостовери преди няколко дни основния финансов шеф Франк Витер на конференция на вложителите.

Ключова роля играе електрическата платформа MEB ( “Модулна електрическа структура ”), създадена от самия Volkswagen. Платформата е нещо като невидима субструктура на автомобила. Тя включва моторът, шасито, охлаждането и – електрическото задвижване – батериите. Веднага след експлоадирането на дизеловия скандал, Volkswagen реши през есента на 2015 година да създаде изцяло нова електрическа платформа за цялата компания. Почти всички дъщерни сдружения ще би трябвало да разработят нови електрически коли въз основа на тази платформа. Тъй като същите съставни елементи могат да бъдат употребявани милиони пъти, компанията ще осъществя милиарди спестявания.

“С MEB марката Volkswagen създава бъдеща платформа за цялата група ”, съобщи изпълнителният шеф Херберт Дийс преди няколко седмици пред вътрешен кръг от чиновници. Със личната си електрическа платформа VW вкарва друг метод от своите двама южногермански съперници – Daimler и BMW. Вместо нея първокласните производители употребяват смесени форми за индустриалните комплекти, които се употребяват еднообразно за електрическите коли и за моделите с бензин или дизел. Френската корпорация PSA също поддържа тази смесена система.

Volkswagen е с четири до пет пъти по-голям потенциал от съперниците си в южната част на Германия. Затова си коства компанията, основана във Волфсбург, да създаде своя лична електрическа платформа. За точната цена Volkswagen мълчи. В индустриалните среди обаче се смятат за реалистични към 2 милиарда евро. С оглед на доста по-малките им количества, Daimler и BMW би трябвало да работят по-предпазливо. Поради несигурността, обвързвана с въвеждането на електрическите автомобили, те в началото са избрали смесени форми в платформите.

Мощна упоритост

Индустриалните наблюдаващи са сигурни, че Volkswagen е създал по-добрата система. “Платформата MEB е една от най-модерните електрически платформи за идващите три до четири години ”, уверен е Арнт Елингхорст от капиталовата къща Evercore ISI. Мащабността на „ Volkswagen Grou “ е извънредно огромна, модулната система ще бъде употребена милиони пъти и ще даде на волфсбургския авто производител доста решаваща цена и конкурентно преимущество.

Анализаторът е сигурен, че VW ще сложи казуса с разноските за електрически коли под надзор. Защото всички производители се тревожат, че няма да създадат доста пари с новите електрически коли в първите дни на стартирането на пазара. Елингхорст пресмята възвръщаемост за Volkswagen идната година от 0,2%. До средата на идващото десетилетие тя ще нарасне до към 5,5%. След това компанията ще създава към 3 милиона електрически коли годишно въз основа на новия комплект.

Амбицията е мощна. До 2022 година Volkswagen към този момент разгласи 15 разнообразни модели MEB. Те включват лимузини, все по-важните джипове и микробуси. Волфсбург ще може да доближи международен пазарен дял от 35% за електрическите коли до 2025 година, съгласно Елингхорст. “Освен „ Тесла “, няма различен авто производител, който да следи навлизането на електрическата подвижност по този начин поредно ”, акцентира той.

Сега, потреблението на новата електрическа платформа не е лимитирано единствено до „ Volkswagen Group “ – в този момент става дума за съюз, както с Ford, в случай че надзорният съвет на VW, както се очакваше в четвъртък, доста разшири съдействието с американския авто производител. Както бе обявено в края на срещата, тъкмо това се случва: надзорният орган дава зелена светлина за разширено съдействие.

Главният изпълнителен шеф на VW Херберт Дийс е прекарал последните няколко месеца неведнъж върху слогана, с който желае да предложи платформата MEB на други производители на коли. “С електрическия комплект за произвеждане, ние сме твърдо пред конкуренцията. И ще създадем опция на трети страни за бърз и ефикасен прогрес. С MEB имаме опция да създадем промишлен стандарт, ” сподели той преди седмици на конференция за мениджмънта на VW.

Возията към този момент няма да бъде характерна за марката в бъдеще

Това значи, че в ерата на електричеството задвижването към този момент няма да играе толкоз значима роля. В случая със запалителната система техническите разработки на компанията към момента обезпечават значима отличителна характерност спрямо нейните съперници. Тази разлика не важи за електрическия сектор. Задвижването надали ще се разграничава от производител до производител, тъй като, да вземем за пример, бързото ускоряване е една от най-важните съществени характерности на всеки електрически мотор.

Това също изяснява за какво Ford в този момент желае да закупи платформата MEB за европейския пазар от Volkswagen. Въпреки че американската компания също има свои лични разработки за транспортни средства, задвижвани от акумулатори. Но тези платформи са най-вече подобаващи за по-големи транспортни средства като известните американски пикапи.

С MEB Volkswagen вкарва по-гъвкава платформа в програмата, която е по-подходяща за по-малките транспортни средства в европейски жанр. Ford икономисва доста пари при съдействие с VW, защото не би трябвало да създава лична платформа за Европа. Вместо това американската компания ще би трябвало да заплаща хонорари на Волфсбург в бъдеще. В допълнение, VW и Ford имат опция да разширят платформеното си съдействие в Китай, където колите са доста повече спрямо европейския открит модел.

В момента „ Ford Group “ продава към един милион автомобила годишно в Европа. И Ford, и Volkswagen, не чакат, че за малко време незабавно ще се появят милиони електрически коли. Но доникъде на идващото десетилетие може да има няколкостотин хиляди компактни и средноголеми транспортни средства, създадени от американската компания в европейските й заводи, основани на електрическата платформа на VW. Ford също по този начин незабавно се нуждаят от задвижвани с акумулатори транспортни средства, с цел да посрещнат доста затегнатите европейски ограничавания на изразходвани излъчвания.

Нарастване на натиска върху конкуренцията

“С Ford VW получава шанса в действителност да направи комплекта MEB новия промишлен стандарт ”, споделя Стефан Братцел, професор по автомобилостроене в Центъра за автомобилно ръководство (CAM) в Бергиш Гладбах. Досега шефът на VW Дийс осъществяваше единствено съдействие с производителя на дребни серии в Аахен „ Ego Mobile “.

През март Volkswagen разгласи по време на автомобилното ревю в Женева, че компанията на университетския професор Гюнтер Шух ще построи автомобил за развлечение, основан на модела на плажния дребен автомобил на VW, основан на платформата MEB. Но от тях ще се създават най-много няколко хиляди автомобила годишно.

За Братцел съдействието сред Volkswagen и Ford изпраща сигнал до цялата автомобилна промишленост. “Това слага другите производители под напън ”, акцентира професорът. Volkswagen има доста преимущество във връзка с цените, което би предиздвикало съперниците да се замислят. Следователно, натискът ще се усили, с цел да се образуват сходни консорциуми в близко бъдеще.

Братцел вижда особена потребност от реакция в Daimler и BMW. “Производителите на премиумите би трябвало да помислят двойно повече за това, което желаят да вършат в бъдеще ”, поучава той. Доста е допустимо двата южногермански автомобилопроизводители да изберат обща електронна платформа, основана на тази на предшественика Volkswagen – първичните договаряния към този момент са в ход. General Motors, Toyota и Hyundai -Kia евентуално са задоволително огромни, с цел да разработят свои лични комплекти.

За момента остава неразбираемо каква тактика ще преследват останалите европейски производители. Най-голяма потребност Братцел вижда в Италия. “За това „ Фиат “ (Fiat) да няма нищо ”, е негова персонална грижа. Може би тъкмо най-близкият евентуален клиент на Volkswagen в Торино ще бъде този, който ще реалокира модулната система MEB от Волфсбург. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР