Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за

...
Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за
Коментари Харесай

В Турция анализират: Имаме придимства за Фолксваген пред България

Фолксваген ще строи нов цех и търси най-подходящото място за голямата инвестиция. В борбата за нея останаха единствено две страни: България и Турция. А турците наподобява са сигурни в триумфа си, написа Дойче веле.
" Инвестиционните планове на немските компании към този момент не се въздействат по този начин мощно от политиката ", твърди шефът на Отдела за задгранични вложения към турската президентска работа Арда Ермут.
Пред немския Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) той споделя, че с помощта на настъпилото разведряване в връзките сред Германия и Турция нарастват възможностите Фолксваген да избере точно Турция за новия си цех.
Ермут е основен консултант на турския президент Реджеп Таийп Ердоган за директните задгранични вложения и главен договарящ с Фолксваген.
Германският авто тръст търси площадка за новия си цех, в който да създава моделите Karoq на Шкода и Ateca на Сеат.
Разширяването на индустриалните мощности на немския тръст е изключително неотложно. Пред Ханделсблат шефът на Шкода, която е дъщерна компания на Фолксваген, твърди, че могат да продават 100 хиляди автомобила повече, в случай че имаха съответния индустриален потенциал.
" Имаме капацитет да усили продажбите си до 2 милиона автомобила през идващите 10 години ", споделя пред немското издание Бернхард Майер. Миналата година са били създадени 1,2 милиона шкоди.
Турците желаят това произвеждане
От турска страна към този момент не оповестяват никакви детайлности по отношение на хода на договарянията - с цел да не повлияе това на водените диалози. Анкара обаче несъмнено се надява в бъдеще да бъде освен пазар, само че и производител на въпросните марки коли.
През 2018 година Фолксваген е бил най-продаваният автомобил в Турция (67 хиляди бройки), към които би трябвало да прибавим и 21 хиляди продадени шкоди. Сред първите 6 най-успешни в Турция марки - това са още Рено, Фиат, Форд, Тойота и Хюндай - Фолксваген е единственият, който няма своя индустриална мощ в страната.
Политическото напрежение сред Берлин и Анкара се отрази и на двустранните стопански връзки: през 2018 година немските директни вложения в Турция са спаднали до 350 милиона евро. На този декор инвестиция на Фолксваген, възлизаща на 1,3 милиарда евро, би била добре пристигнала за Турция.
Измир предлага единствено преимущества
Според FAZ новият цех на Фолксваген може да бъде издигнат на 40 хектара повърхност край Измир. До 2001 година от конвейерите там са слизали опели, преди " Дженерал мотърс " да закрие това произвеждане.
Германското издание е научило, че се договаря с турската страна за построяването на железопътна линия от площадката до второто най-голямо турско пристанище - това в Измир. Освен това турската страна е предложила да се включи в инвестицията със 100 милиона евро.
Ермут е отказал да удостовери това, само че е нарекъл сходни държавни дотации " черешката върху тортата ". Без да загатва поименно България, говорейки за " съперниците от Източна Европа ", той е припомнил следния факт: на турска територия работят девет огромни автомобилни производители и 400 снабдители на части. Досега България е съумяла да притегли единствено един китайски тръст.
" Има капацитет за най-малко още два завода "
Сред преимуществата на Турция е и това, че в страната няма дефицит на квалифицирана работна ръка - за разлика от доста страни от Европейски Съюз. Всяка година в Турция се дипломират по 51 хиляди инженери за автомобилната индустрия. Да не приказваме за това, че със своите 80 милиона души население страната съставлява несравнимо по-голям пазар.
Що се отнася до разноските за работни заплати, те биха били сходни с тези в Източна Европа, показва пред FAZ икономическият консултант на турския президент. А във връзка с продуктивността, продължителността на работното време и отсъствията заради болест преимуществата били изрично на страната на Турция. " Имаме място за още минимум два или три интернационалните автомобилни производители ", твърди Арда Ермут.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР