Фолклорна магия“ ще се проведе на 12, 13 и 14

...
Фолклорна магия“ ще се проведе на 12, 13 и 14
Коментари Харесай

„Фолклорна магия“ отново ще завладее Банско

„ Фолклорна магия “ ще се организира на 12, 13 и 14 юли на няколко подиуми в градския парк в Банско. Трите дни от фестивала ще бъдат с дневна конкурсна стратегия и вечерни концерти на известни и обичани фолклорни гост-изпълнители. Фестивалът е с конкурсен темперамент и е предопределен за самодейци от всички фолклорни области на страната без възрастови ограничавания. Участниците се разделят на четири категории – пеене, свирене, танци и проява на традиции и обичаи. И тази година форумът ще премине под надпис „ Да съхраним дружно българщината! “

Организатори на фестивала са национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ, част от Мюзик Медия Клъстер, и Община Банско.
Регионален център-София, ЮНЕСКО, ще бъде сътрудник на тазгодишното издание на националния фестивал. Изпълнителният шеф на Регионалния център доктор Ирена Тодорова ще бъде член на журито, а в края на фестивалните дни ще връчи специфичната премия на Регионалния център – плакет със знака на ЮНЕСКО, в категорията за показване на достоверни традиции и обичаи „ На площада ”.

„ Опазването и популяризирането на достоверното са във фокуса на нашата работа, само че не по-малко значимо е да откриваме тези хора и събития, които подкрепят построяването на връзка сред традиция и съвремие. Смятам, че фестивалът в Банско, на чиито подиуми се изявяват хиляди участници от всяка фолклорна област на България, заслужава поддръжката ни ”, сподели Ирена Тодорова.
„ В търсене на най-истинните носители на българската традиция дружно с уредниците призоваваме самодейците да дойдат, с цел да покажат на нас и всички посетители на фестивала какъв брой хубост крие нашето достоверно изкуство. ”

„ Да превърнем града в атрактивен съвременен курорт или да запазим традициите си - такава алтернатива в никакъв случай не е стояла пред нас. В Банско, както в доста европейски градове, тези две неща се случват в естетика. Приемаме решението на Регионален център-София, ЮНЕСКО, като висока оценка за напъните и постигнатите резултати ”, разяснява Георги Икономов, кмет на Банско. Събитието е част от богатата лятна фестивална стратегия на планинския курорт .
" Фолклорна магия " ще завладее планинския град със специфичното присъединяване на най-обичаните фолклорни звезди: Николина Чакърдъкова, „ Годлевски Великден “, Румяна Попова, Бинка Добрева и Александър Райчев, „ Бански старчета “, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Малин Домозетски и още други.
Кулминация на празника ще бъде възстановка на въоръжени комити , които слизат от планината, с цел да разгласят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с национално забавление. Самодейците към читалище „ Никола Вапцаров 1894 “, - Банско, и съдружие “Перински айдути “ ще пресъздадат историческия миг от 5 октомври 1912 година в последния трети фестивален ден.

На 14 юли (неделя) в 12:00 ч. на входа на Градския парк в Банско група въоръжени мъже, облечени като комити, ще запеят „ Вървеа Гоце и Яне “, тръгвайки към сцената на фестивала. По средата на парка групата ще спре, с цел да изиграе тежко хайдушко хоро, след което с изстрели ще оповестят свободата на Банско.
На фона на тържествения звън на банските камбани, комитите ще се качат на сцената, където ги чака цялото население - деца, майки, татковци и невести. Докато всички са в еуфория от срещата със своите близки, се рецитират комитски бански песни.
„ Каним всички поданици на Банско да се причислят към възстановката. Нека облекат достоверните си и красиви национални носии, които има във всяка банска къща, и да се причислят към посрещачите на нашите комити “, приканва шефът на фестивал „ Фолклорна магия “ Виктор Касъмов.
Не бива да пропускате и невероятните осъществявания на МФГ " Бански старчета ".
Кметът Георги Икономов и хазаин на фестивала, също прикани своите съграждани да се включат в магията на фестивала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР