Фолиевата киселина е водоразтворим витамин от групата В, наричан още

...
Фолиевата киселина е водоразтворим витамин от групата В, наричан още
Коментари Харесай

Фолиевата киселина е жизненоважен витамин

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин от групата В, именуван още фолацин или фолат, открит за първи път през 1940 година в листата на спанака. Но защото организмът не е в положение да съхранява дълго време този витамин, запасите би трябвало да се попълнят всекидневно. Термичната обработка и продължителното предпазване на продуктите могат на половина да унищожат съдържащата се в тях фолиева киселина. По тази причина е желателно да се одобряват специфичните хранителни добавки със наличие на този в действителност жизненоважен витамин.

Функциите и изгодата от фолиевата киселина са големи. Тя взе участие в процеса на кръвотворене, укрепване на раните и оформяне на мускулите, също така е нужна за всички функционалности, изискващи разделяне на клетките.

Фолиевата киселина има значение за образуването на ДНК и РНК и обезпечава естественото разделяне на клетките, което е изключително значимо за развиването на плода. Тя спомага за направата на нужните химически субстанции както за мозъка, по този начин и за цялата нервна система.

Най-важните прерогативи са:
• Защитава от вродени пороци в развиването.

• Понижава риска от сърдечносъдови болести и инсулт.

• Понижава риска от заболяване от някои типове рак – на белите дробове, на шийката на матката, на дебелото и тънкото черво.

Има и спомагателни изгоди, да вземем за пример:

• Помага при меланхолия. Изследвания демонстрират също по този начин, че спомагателният банкет на фолиева киселина, в случай че тя не доближава в организма, покачва успеваемостта от антидепресантите.

• Изследване, извършено от Оксфордския университет, демонстрира, че фолиевата киселина играе значима роля за попречване заболяването на Алцхаймер.

• Полезна е при лекуване на подагра и синдром на раздразненото черво.

• Помага да се запази здравината на костите.

Дозата е от извънредно значимо значение. На човек са му нужни 400 мкг фолиева киселина дневно.

За положително положение и профилактика на сърдечносъдовите болести приемайте от 400 до 800 мкг фолиева киселина дневно. Препоръчителната доза за дамите, планиращи забременяване на дете, е 800 мкг дневно. На хората, страдащи от меланхолия, се предлага 400 мкг фолиева киселина дневно, само че в комплекс с другите витамини от групата В. Можете да я приемате когато и да е на деня, само че в случай че приемате фолиева киселина във тип на добавка, би трябвало в допълнение да приемате 1000 мкг витамин В12, с цел да предотвратите неговия недостиг.

Добри източници на фолиева киселина са листните зеленчуци, бобовите и пълнозърнестите артикули, портокаловият сок. Изследователите предлагат да наблегнете на питателните добавки, защото фолиевата киселина в натуралните артикули не се усвоява изцяло от организма.

Внимание!
• Сериозният недостиг от фолиева киселина релативно рядко може да провокира така наречен мегалобластна анемия, инфектиране и зачервяване на езика, хронична диария, както и закъснение растежа при децата. Особено възприемчиви към недостига на това вещество са алкохолиците и хората, приемащи лекарствени препарати срещу рак и епилепсия, както и страдащите от болест на Крон и цьолиакия. Много постоянно ниското равнище на фолиева киселина не провокира никакви признаци, само че покачва риска от сърдечни болести или вродени недостатъци.

• Много огромните дози (от 5000 до 10000 мкг) не носят никаква изгода, а тъкмо противоположното – могат даже да бъдат рискови за хората, страдащи от ракови болести на жлезите, в частност рак на гърдата или рак на простатата. Освен това огромните дози могат да провокират спазми у пациенти с епилепсия. Учени и медици оферират дневно да се одобряват не повече от 1000 мкг дневно.

Яна БОЯДЖИЕВА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР