Фокусът в новите проектите за саниране на сградите ще е

...
Фокусът в новите проектите за саниране на сградите ще е
Коментари Харесай

Нов фокус при санирането

Фокусът в новите плановете за саниране на постройките ще е върху тяхната резистентност. Това сподели арх. Георги Коларов, консултант на министъра на районното развиване и благоустройството, на форума „ Стратегическа инфраструктура и вложения 2021 година “. Арх. Коларов сервира одобрение от името на министър Виолета Комитова към участниците, които имат опция да дискутират по една от най-важните тематики в европейската политика - тематиката за възобновяване на Европейския съюз след пандемията и прехода към зелена стопанска система.

Пътят към реализацията на тази задача минава през осъществяването разнообразни екологични и стопански обосновани решения с необятно потребление на цифровите технологии. Но един от най-важните детайли в цялостната политика по декарбонизация и реализиране на климатичен неутралитет е обновяването на сградния фонд. На постройките в Европейски Съюз се падат 40% от използването на сила и 36% от въглеродните излъчвания. До 2030 година Европейски Съюз би трябвало да понижи излъчванията от тях с 60% и изразходването на сила с 36%, по тази причина от основно значение е осъществяването на сложни ограничения за възстановяване на енергийна успеваемост.

Арх. Коларов показа главните правила в направената от Министерство на регионалното развитие документи.

Ще бъде създадена Методология за жилищните и нежилищни здания. „ Оставяме енергийната успеваемост преди всичко като управителен, водоравен принцип за реализиране на резистентност. Наред с това продължаваме използването на екологичните, икономическите и обществените критерии в обсег, отговарящ на спецификата на устойчивото енергийно възобновяване “, уточни арх. Коларов.

Въвеждат се „ зелени публични поръчки “ за нежилищните здания и се предлагат такива за жилищните като базисен инструмент за реализиране на устойчиви практики. С помощта на оценка на виталния цикъл на постройките ще се реализиране икономическа и екологична целенасоченост на плановете. В тях ще бъде заложено ефикасното потребление на запаси на правилата на кръговата стопанска система. Декарбонизацията и климатичната индиферентност ще се реализира с понижаване на разноските за първична сила с огромно консолидиране на възобновими енергийни източници.

Ще се разработят базови модели за саниране на другите видове здания. Ще се съблюдават условията за термичен комфорт, качество на въздуха и налична среда.

Предвидени са и промени, които ще облекчат осъществяването на плановете. А точно основаването на звена на правилото обслужване на едно гише, осведомителна система за дигитализиране на данните по администриране и управление на процеса, спомагателни ограничения за правдиво и точно установяване енергийните характерности на постройките, разбор на виталния цикъл и други. Предвиждат се осъществяването на новаторски решения и пилотни планове, които демонстрират изгодите от санирането.

Според арх. Коларов обществото ще се убеди, че не става дума за лепене на стиропор, а за резистентен строителен развой, който цели освен реализиране на общоевропейски цели, а и възстановяване на изискванията на живот на жителите.

Голямо значение ще има подобряването на административния потенциал на държавните и общински чиновници, които работят в тази сфера, както и на всички участници в капиталовия развой Ще се подхващат дейности за образование и подготовка, което ще сътвори нови работни места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР