Фокусът на Бюджет 2020, както и в предишни години, е

...
Фокусът на Бюджет 2020, както и в предишни години, е
Коментари Харесай

Икономист: В Бюджет 2020 има място за промени

Фокусът на Бюджет 2020, както и в предходни години, е приходите. Това е обикновено, само че ме тормози, че нито една група няма да стачкува поради този бюджет. А в него има място за промени. Това сподели в предаването "Плюс-минус " по Нова телевизия икономистът Петър Ганев.

Бюджетната политика би трябвало да се прави, като се има поради, че има известно икономическо закъснение и рецесията може да пристигна по-рано от предстоящото, може да пристигна бурята, съобщи Ганев.

Над 4,7 милиарда лева в бюджета на НЗОК за 2020 година

Той разяснява и предлагането на Института за пазарна стопанска система 20% от приходите от облагането на приходите на физическите лица да бъде автоматизирано преотстъпвана към общините, като "парите следват персоналната карта ".

Не бива да заменяме дебата за районите с дебата за повдигане на налозите. Ние не просто не желаеме да подвигаме локалните налози, само че имаме и стабилен аргимент – едно е да облагаш имуществото или земята, друго е да обвършеш приходите в общинския бюджет с икономическата интензивност. Искаме да обвържем всяко ново намерено работно място с повече пари за общината. По този метод кметът ще има тласък да се бори със зъби и нокти за повече новооткрити работни места в съответната община, уточни Ганев.

ИПИ предлага 20% от приходите от налозите върху приходите на физическите лица да отиват в общините

Не мисля, че има повече корупция на локално равнище – където се харчат пари, постоянно има корупция и неефективност. Навсякъде се краде и това би трябвало да бъде следено. Не би трябвало да забравяме, че неравенството сред районите е икономическо – че в София всички работят, а в Монтана има доста безработни. Неравенството е в стопанската система – според от това къде има и къде няма работни места. Това е мизерия за всички общини, тъй като има изравнителна дотация (получава се от всички общини, които имат общи доходи под междинните за страната – б.р.), сподели още Петър Ганев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР