focus-news.netВ момента доминират особено в големите областни градове респираторни вируси,

...
focus-news.netВ момента доминират особено в големите областни градове респираторни вируси,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: В момента в големите областни градове доминират респираторни вируси

focus-news.net

В момента преобладават изключително в огромните регионални градове респираторни вируси, които са присъщи за началото на есента и се появяват нормално есенно време или в края на пролетта.

Това за  Агенция “Фокус “   директорът на Центъра за заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев. „ В момента рапортувам потвърдената в националната референтна лаборатория зараза на горните дихателни пътища е породената от риновируси зараза. Риновирусите са група вируси, които са доста дребни по мярка, без завивка и те се унищожават с дезинфекционни средства, най-добре кърпички с хлорхексидин.

Характерно за риновирусите, които сега циркулират в град София, Пловдив, Стара Загора и други регионални центрове, най-често са гърмежите, които предизвикват в детски колективи и в учебните заведения. Също по този начин по месторабота се виждат случаи на тези инфекции “, изясни още той. „ Инфекцията се характеризира с един инкубационен интервал от заразяването до проявата на инфекцията, който нормално е от два до четири дни. Характерно за тази зараза е, че не се популяризира по въздушно-капков път, колкото посредством мръсните ръце “, добави той.

„ Характерно за деянията на тази зараза е мощна хрема, болки по гърлото и кашлица. Тази кашлица отзвучава при здрави, младежи за към седмица, само че 25 % от хората кашлят две седмици. Характерно за тази зараза е, че предразполагащи фактори като хронични белодробни болести или някакъв имунен недостиг може да провокира кашлица повече от две седмици “, сподели още проф. Кантарджиев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР