focus-news.netПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп и българският премиер Бойко Борисов

...
focus-news.netПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп и българският премиер Бойко Борисов
Коментари Харесай

ТАСС: Президентът на САЩ и българския премиер ще обсъдят въпроси на енергетиката и отбраната

focus-news.net

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и българският министър председател Бойко Борисов ще обсъдят защитата, търговията, енергийната самостоятелност и просперитета на района в Белия дом на 25 ноември, заяви по време на телефонен брифинг представител на администрацията на Вашингтон в навечерието на визитата на българския министър председател в американската столица, представен от  TACC .

Според него американският президент " продължава тази година поредност от срещи с държавните глави на Централна Европа ". " Президентът преди този момент е провел диалози с сътрудниците си от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния ", съобщи представителят на администрацията на Съединени американски щати.

" По време на тези контакти наблегнахме на една и съща съществена стратегия - значимостта на гарантирането на сигурността на района, значимостта на партньорството с НАТО... значимостта на просперитета и смисъла на по-пълното консолидиране на района в евроатлантическото русло ", акцентира той. Представителят на администрацията означи, че Тръмп при договарянията с Борисов ще означи нуждата от съблюдаване на съглашението на Алианса за увеличение на военните разноски до 2% от Брутният вътрешен продукт. Той напомни закупуването от България на осем изтребителя F-16, като добави, че Тръмп и Борисов също ще обиден връзките на двете страни в региона на защитата в договарянията.

" Ние се ангажираме с партньорство в региона на защитата с България, което ще помогне за усилване на сдържането (на Русия) на източния фланг на алианса в Черноморския район ", съобщи служителят на администрацията.

Той добави още, че по време на срещата ще бъде повдигната тематиката за " разцвет на страните от Черноморския район ". " България обичайно е една от най-бедните страни в района. Тя има голям капацитет за стопански напредък в партньорство със Съединени американски щати ", съобщи представителят на администрацията.

" Ние сме изключително въодушевени от работата в енергийния бранш. България има голям капиталов капацитет за американските компании. Тя се стреми да понижи зависимостта си от съветската сила и да разнообрази енергийните си източници ", сподели той.

Сред въпросите, свързани с енергийната сигурност, съгласно представителя на американските управляващи, президентът и министър председателят ще обиден построяването на „ Турски поток “, както и появяването на терминал в тази част на Европа за приемане на американски полутечен природен газ.

" Търсим и благоприятни условия за увеличение на двустранната търговия. Има редица области, в които американският и българският бизнес могат да си сътрудничат ", заключи той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР