Фобиите са психически разстройства, които могат да имат най-различен характер,

...
Фобиите са психически разстройства, които могат да имат най-различен характер,
Коментари Харесай

На бас, че не сте чували за тези фобии!

Фобиите са душевен разстройства, които могат да имат най-различен темперамент, само че постоянно провокират непрекъснат боязън от обекти или обстановки от живота.

В реалност естественият човешки боязън е едно, само че уплахата е много по-сериозна. Тя може да вцепени, раздруса, да спре дъха или да скапе целия живот на човек. А от време на време даже да го убие.

Интересното е, че уплахите могат да бъдат от най-различен, даже чудноват темперамент - като да вземем за пример боязън от… дупки?

Арахнофобията - боязън от паяци, е може би най-разпространената животинска уплаха в света. Причините за съществуването й евентуално се крият в еволюцията на индивида - тъй като хората постоянно са знаели, че някои типове паяци са смъртоносни, а инстинктът за самозапазване при хората е мощен и унаследен.

Втората най-разпространена уплаха в света - офидиофобия, е още веднъж обвързвана с животни - този път влечуги. Подобно на арахнофобията и тук повода се крие в еволюционните корени. За да оцеляват през вековете, хората е трябвало да се пазят от отровни змии.

Акрофобията
- боязън от височини, кара хората да се усещат доста разчувствани или даже на границата на суматохата, което може да провокира цялостния им блокаж. При най-острите случаи на акрофобията паническият смут може да се отключи даже в случай че страдащият се качи или слезе от висок стол. Милиони хора по света страдат в друга степен от тази уплаха (минимум 1 от 20 души).

Агорафобията - боязън от отворени пространства и тълпи, в някои случаи може безусловно да " зацикли ", в случай че страдащият стартира да си мисли и да си показва, че ще изпита под паника боязън, в случай че види навалица, след което мислите му в действителност се ускоряват и той стартира от ден на ден да изпитва смут. Хората с такава уплаха лимитират контактите си с хора, излизанията на открито и постоянно стартират да страдат от меланхолия.

Източник: " Дарик "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР