Флуорирането на водата от кранчето може да засегне интелектуалното развитие

...
Флуорирането на водата от кранчето може да засегне интелектуалното развитие
Коментари Харесай

Флуорирането на питейната вода крие опасности

Флуорирането на водата от кранчето може да засегне интелектуалното развиване на пеленачето , откри канадско проучване, представено от Агенция Франс Прес.

От 50-те години на предишния век прибавянето на флуор във ВиК системите на обитаемоте места е необятно публикувана процедура за предотвратяването на зъбния кариес в развитите страни. Високи концентрации на минерала се оказват токсични за мозъка , само че в чешмяната вода те са ниски.

При все това даже и тези равнища могат да съставляват заплаха за бременните дами и пеленачетата, откри екипът на Кристин Тил от канадския университет Йорк. Флуорирана вода се дава на към 66% от американското население, на 38% от канадското и на 3% от европейското.

Канадските учени са изследвали 601 двойки майка-кърмаче в 6 канадски града, в които 41% от популацията употребява флуорирана вода. Екипът пресметнал, че при повишението на флуора в урината на бременната жена с 1 милиграм, се следи спад на коефициента на просветеност с 4,5 пункта при момчетата на три или четири години. Но не и при девойките.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР