Флотът на САЩ сериозно отстъпва в радиуса на действие на

...
Флотът на САЩ сериозно отстъпва в радиуса на действие на
Коментари Харесай

Business Insider разказа как САЩ ще направят „на пух и прах” флотите на Русия и на Китай

Флотът на Съединени американски щати съществено отстъпва в радиуса на деяние на противокорабните ракети на своите основни противници Русия и Китай. Нова трансформация на американска ракета обаче може безусловно да разсипе корабите на съперниците на Съединени американски щати „ на пух и прахуляк ”, написа Business Insider. На борда на американските разрушители и крайцери има съвременни системи за ПРО, а също и далекобойни крилати ракети за поразяване на земни цели, обаче намиращата се на въоръжение от 1977 година ракета „ Харпун” съществено отстъпва на по-съвременните съветски и китайски аналози.

Китайските противокорабни ракети YJ-18 и YJ-12 имат радиус на деяние 380 км, като освен това на близко разстояние до задачата YJ-18 набира свръхзвукова скорост, а YJ-12 извършва лъкатушен маньовър за отклонение от противоракетните средства на съперника. Руската противокорабна версия на „ Калибр” бие на 300 км и също набира свръхзвукова скорост на дребна отдалеченост от задачата.

Отчитайки, че радиусът на деяние на американските „ Харпуни” е единствено 120 км, то китайските и съветските ракети могат да нанесат големи вреди на авионосната формация на Съединени американски щати.

Това е повода американските Военноморски сили да подпишат контракт с компанията Raytheon за създаване на противокорабна версия на ракетата „ Томахоук”.

„ При неголеми разноски тази трансформация евентуално може да промени разположението на силите. Такава ракета ще може да бие на 1600 км” – декларирал още през 2015 година заместник-министърът на защитата Боб Уорк. – Нея ще може да я употребява на практика целият наш надводен и подводен флот.”

Business Insider обаче предизвестява, че новата „ томахавка” няма да се появи скоро – за разработка на глава за самонасочване трябват най-малко две години и още толкоз ще са нужни за нейните тествания. Предполага се, че тази ракета ще може да повлияе на обстановката в моретата към началото на 2020-те години.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР