Флориан Скала, главен изпълнителен директор na bTV © Цветелина Белутова

...
Флориан Скала, главен изпълнителен директор na bTV © Цветелина Белутова
Коментари Харесай

bTV увеличава приходите си и намалява печалбата

Флориан Скала, основен изпълнителен шеф na bTV

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Saatchi&Saatchi София и Audi България с интернационална награда; " Decathlon България " стартира нова акция " Пътят до Малта " ; " Kaufland България " избра Noble Graphics за своя креативна агенция; Гугъл ще дели доходи с издатели
24 окт 2017
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (17 октомври)

" Каменица " АД преизбра Zenith за своя медиа агенция; NEXT-DC завоюва златно отличие на фестивала Ad Black Sea в Грузия; Управителният съвет на БАПРА остава още една година; Българската 3CON е включена в изданието Top Case Studies Quidebook на PR News; Политическата позиция на Eminem и други
17 окт 2017 Приходите и облагата на " БТВ медиа груп " през третото тримесечие на 2017 година означават двуцифрен растеж по отношение на година по-рано. Това излиза наяве от формалния доклад на компанията - майка на групата, Central European Media Enterprises (CME), в която най-големият акционер е американският медиен конгломерат Time Warner. Въпреки нарастването обаче българската медийна група регистрира най-нисък резултат спрямо останалите страни, където CME участва - Чехия, Румъния и Словакия. В портфолиото на " БТВ медиа груп " влизат телевизионните канали bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.bg.

Оптимизъм за bTV

Според формалния доклад на CME за третото тримесечие на 2017 година медийната група в България отбелязва растеж в приходите от 10.4% спрямо година по-рано, като се вземат поради разликите във валутните курсове през обсъждания интервал. Така приходите доближават 16 млн. $. Това е и най-голямото записано нарастване на годишна база измежду всички бизнеси на компанията майка (вижте таблицата). За интервала януари – септември приходите на " БТВ медиа груп " още веднъж нарастват, само че доста по-бавно, равнявайки се на 52.1 млн. $, или с 4.3% повече по отношение на същия интервал през 2016 година

Предпоследното тримесечие на годината е измежду най-силните за българската медийна група и на база оперативната облага преди обезценки и амортизации (OIBDA). Тя нараства с 24.6% на годишна база, като се вземат поради разликите във валутните курсове, достигайки 2.5 млн. $. Отчетът на CME демонстрира също, че от началото на годината до септември обаче " БТВ медиа груп " регистрира двуцифрено понижение от 22% в оперативната облага преди обезценки и амортизации. Така за деветмесечието тя се равнява на съвсем 7 млн. $.

Отчетът за третото тримесечие на съдебномедицинска експертиза е придружен с конферентен диалог, по време на който мениджъри и финансови анализатори разясняват резултатите на компанията. В рамките на това разискване основният финансов шеф в CME Дейвид Стърджион изяснява, че в България приходите от телевизионни реклами се усилват заради по-високите междинни цени, а приходите от абонаменти се намаляват леко през тримесечието, само че се усилват на годишна. Той прецизира също, че разноските на българската група са се нараснали поради направените вложения във висококачествени продукции в избрани времеви шпации, както и поради по-високи разноски за отписване на неприятни задължения.

" Капитал " изпрати въпроси към " БТВ медиа груп " по отношение на регистрираните доходи и облага за интервала, както и за размера на отписания дълг, само че от групата дадоха отговор само, че " нямат спомагателни мнения към оповестената информация ".

Не за пръв път групата приказва за отписване на неприятни задължения от бизнеса си в България. При показване на годишния доклад на CME за 2016 година стана ясно, че през последното тримесечие е отписан неприятен дълг поради организация на българския пазар, заради което сдружението е взело решение да приключи съдействието си с нея и да стартира да работи непосредствено с клиентите си на рекламния пазар, без да употребява посредничеството й. Вероятно тогава се имаше поради прекратяването на договорните връзки с медиа организацията " Пиеро 97 ", която съгласно играчи на пазара дължеше към 6 млн. лева на " БТВ медиа груп ". Според годишния доклад на групата през 2016 година са отписани вземания в размер на 6.415 млн. лева

Въпреки нарастването на финансовите резултати на " БТВ медиа груп " през третото тримесечие на годината лятото беше бурно за радиобизнеса на групата. В края на май компанията се раздели с шефа на радиогрупата си Васил Димитров, който обаче резервира каузи си в " Радиокомпания Си Джей ", под чиято шапка са петте радиостанции Z-Rock, bTV Radio, N Joy, Jazz FM и Classic FM. Близо три месеца по-късно в българския ефир прозвучаха два разновидността на радио Z-Rock – единият на " БТВ медиа груп ", които имат марката, а другият на " Оберон радио Макс " с радиата FM+, Fresh! и Star FM и Melody, в чийто директорски състав влиза и Димитров и които държат честотите за лъчение и привлякоха познатите водещи на рок радиото.

Това беше една от многото смени в мениджърския състав, които групата предприе през годината. През март " БТВ медиа груп " се раздели с дългогодишната директорка " Продажби " на малкия екран Весела Димова. В края на юни пък компанията разгласи, че тогавашният шеф " Правни и бизнес връзки " Господин Йовчев става член на борда на шефовете, където заема мястото на Едмунд Апелт, който остава основен действен шеф в компанията. Един от членовете на борда - Давид Щепан, пък поема поста основен финансов шеф.

Добри резултати и за CME

Базираната на Бермудските острови CME регистрира растеж от 4.8% на приходите за третото тримесечие, като се вземат поради разликите във валутните курсове, които доближават 119.4 млн. $. За месеците от януари до септември постъпленията са нарастнали до 378.1 млн. $, или с 6% повече спрямо година по-рано. Според доклада на CME общата облага преди обезценки и амортизации на холдинга за третото тримесечие е 25.1 млн. $ спрямо 19.3 млн. $ през 2016 година Печалбата за първите девет месеца се е повишила със 17.8%, достигайки близо 98 млн. $.

В доклада на групата към този момент не попадат продадените през юли словенски и хърватски бизнеси на Slovenia Broadband, който се ръководи от United Group.

Главният изпълнителен шеф на съдебномедицинска експертиза разяснява: " Операциите ни реализираха доста положителни резултати през лятото, като кулминационната точка беше едно от най-успешните ни стартирания през есенния сезон, което способства за по-висок дял на аудиторията до този миг през годината на три от четирите територии. Инвестираме в наличие, тъй като аудиторията продължава да изисква висококачествени местни продукции, което обаче се компенсира от други спестявания, с цел да усъвършенства рентабилността. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР