Флавоноидите са разнообразна група от съединения, присъстващи в много плодове

...
Флавоноидите са разнообразна група от съединения, присъстващи в много плодове
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за флавоноидите

Флавоноидите са разнообразна група от съединения, присъстващи в доста плодове и зеленчуци, както и артикули на растителна основа като чай, вино и шоколад.

Има шест разнообразни типа флавоноиди, присъстващи в храната, и човешкото тяло обработва всеки от тези типове по неповторим метод.

Тази публикация ще разиска другите подвидове флавоноиди, в кои храни се появяват и техните вероятни изгоди за здравето.

Какво съставляват флавоноидите?

Флавоноидиte са фитонутриенти, открити в растения, плодове, зеленчуци, зърна, кора, корени, стъбла, цветя, чай и вино.

Флавоноидите имат мощна антиоксидантна интензивност, която може да помогне на тялото ви в битката с нормалните отрови.

Някои от потребните свойства са понижаване на възпалението, попречване на разновидност, интервенция в развиването на рак и контролиране на основни клетъчни ензимни функционалности.

Включването на повече флавоноиди във вашата диета е ефикасен метод за поддържане на цялостното здраве и може също да понижи възможностите ви за развиване на избрани хронични здравословни проблеми.

Храни богати на флавоноиди

Има няколко подвида флавоноиди и питателните им източници варират. Ето шестте подвида флавоноиди и храните, които ги съдържат.

Флаваноли

От всички флавоноидни подгрупи,  флаванолите са най-големите, с повече от 6000 типа. Те включват кемпферол, кверцетин, мирицетин и физетин.

Флаваноли се намират в следните храни:

  • домати
  • маруля
  • зелен лук
  • броколи
  • лук
  • зеле
  • грозде и алено вино
  • чай
  • праскови
  • горски плодове

Лукът и чесъна съдържат огромни количества характерен флавонол, наименуван кверцетин, растителен пигмент.

Флаван-3-оли

Храните, които съдържат тези съответни типове флавоноиди, са цялостни с съществени хранителни субстанции. Някои образци включват:

  • зелен чай
  • черен чай
  • бял чай
  • чай Оолонг
  • боровинки
  • ягоди
  • ябълки
  • лилаво и алено грозде
  • какао и шоколад

Флавони

Флавоните са главният пигмент в кремавите цветя и ко-пигментите в сините цветя и също по този начин се срещат необятно в листата и плодните тела на растенията. Те работят като щит против ултравиолетова светлина в растенията.

Съединенията във флавоните включват апигенин, лутеолин, байкалеин и кризин.

Хранителните източници включват:

  • мента
  • магданоз
  • червени чушки
  • целина
  • лайка

Флаванони

Флаваноните са свързани с няколко изгоди за здравето заради свойствата им да извличат свободните радикали. Те включват съединенията хесперидин, нарингенин, диосмин и ериодиктиол.

Флаваноните се намират в следните храни:

  • лимони
  • лайм
  • портокали
  • грейпфрут

Изофлавони

Изофлавоните имат капацитет да се борят с доста болести. Изофлавоните като генистеин и даидзеин нормално се смятат за фитоестрогени заради тяхната естрогенна интензивност при избрани животни.

Изофлавони или изофлавоноиди се намират в соята и други бобови растения. Някои изофлавони са открити и в микроби.

Антоцианини

Антоцианините са пигменти в растенията, цветята и плодовете. Цианидин, делфинидин, малвидин, пеларгонидин и пеонидин са най-често срещаните.

Те се намират най-вече във външната обвивка на горски плодове и ягодови артикули като:

  • боровинки
  • ягоди
  • къпини
  • алено и лилаво грозде
  • алено вино

Как работят флавоноидите?

Флавоноидите са известни със своите изгоди за здравето. Те имат свойства, които инхибират окисляването, понижават възпалението, предотвратяват генни разновидности и противодействат на развиването на рак.

Възпалението е натурален имунен отговор на тялото, провокиран от алергени, микроби, отрови и други дразнители, които могат да причинят неприятни признаци. Флавоноидите имат капацитета да смекчат този инфекциозен отговор и да облекчат признаците.

Те също по този начин оказват помощ за контролиране на клетъчните ензимни функционалности (протеини, които подтикват химичните реакции в клетките).

Тези свойства имат удобен резултат върху здравето при болести, вариращи от намаление на кръвното налягане до предварителна защита на рака.

Какви са изгодите за здравето от флавоноидите?

Различните флавоноиди могат да оказват помощ на тялото по разнообразни способи.

Сърдечно-съдови изгоди и понижаване на кръвното налягане

Сърдечно-съдовите болести се смятат за палач номер едно в света. Високото кръвно налягане усилва риска от сърдечни болести.

Съобщава се, че полифенолите и флавоноидите, открити в огромно многообразие от растения, в това число плодове и зеленчуци, обезпечават позитивни изгоди при лекуването на сърдечни болести и високо кръвно налягане.

Поради своите антиоксидантни свойства, флавоноидите могат да понижат окисляването на липопротеините с ниска плътност (LDL – „ неприятният “ холестерол) и да оказват помощ за възстановяване на липидния профил. Това може да понижи риска от сърдечно-съдови болести.

Друг позитивен резултат е способността им да подкрепят вазодилатацията (разширяването на кръвоносните съдове) и да контролират процеса на програмирана клетъчна гибел в ендотела ( вътрешната обвивка на кръвоносните съдове).

Проучванията демонстрират, че тези резултати се дължат на антиоксидантните свойства на флавоноидите, само че последните проучвания демонстрират голям брой сигнални пътища, свързани с тях, което допуска, че в резултатите на флавоноидите вземат участие повече механизми.

Намаляване на риска от диабет

Захарният диабет се разпознава по нараснали равнища на кръвната захар или повишена инсулинова устойчивост. Консумирането на храни, богати на флавоноиди, контролира храносмилането на въглехидратите, сигнализирането и секрецията на инсулин, усвояването на глюкоза и мастните натрупвания.

Флавоноидите са ориентирани към молекули, които усъвършенстват бета-клетъчната пролиферация (клетките в панкреаса, които създават инсулин), предизвикват секрецията на инсулин, понижават апоптозата (програмирана клетъчна смърт) и усъвършенстват хипергликемията чрез регулиране на метаболизма на глюкозата в черния дроб.

Проучване на 200 000 души прави оценка връзката сред хранителния банкет на флавоноиди и техните подкласове и диабет вид 2. Потвърждава се, че потреблението на повече антоцианини от ябълки, боровинки и круши понижава риска от диабет.

Профилактика на рака

Проучванията демонстрират, че флавоноидите имат противоракова интензивност и преследват свободните радикали, които могат да увредят огромни молекули, в това число ДНК. Други противоракови действия включват:

  • Възпрепятстване на ензимите, участващи в метаболизма на съединения, в това число медикаменти, отрови, прокарциногени и стероидни хормони, което може да им попречи да се трансформират в канцерогенни химикали и може също да докара до изхвърлянето им от тялото.
  • Възстановяване на ДНК или активиране на пътища, водещи до апоптоза (програмирана клетъчна смърт) при положение на необратимо увреждане на ДНК
  • Възпрепятстване на туморната инвазия и ангиогенезата (формиране на кръвоснабдяване на тумор)
  • Регулиране на клетъчния метаболизъм и попречване на болести, свързани с оксидативния стрес

Управление на хронична болежка и инфектиране

Проучванията демонстрират лечебната роля на флавоноидите при сърдечно-съдови болести, остеоартрит, болест на Паркинсон, колит, артрит и невропатична болежка като мощни противовъзпалителни, аналгетични (облекчаващи болката) и антиоксидантни молекули.

Флавоноидите блокират доста клетъчни регулаторни протеини като цитокини и транскрипционни фактори (протеини, участващи в процеса на преобразяване или транскрибиране на ДНК в РНК). Това води до понижен клетъчен инфекциозен отговор и по-малко хронична болежка.

Лечение на вирусни инфекции

Флавоноидите са приети за ефикасни антивирусни средства и могат да работят на разнообразни стадии от вирусна зараза, по-специално на молекулярно равнище, с цел да попречват растежа на вируса.

Флавоноидите, които попречват вирусната интензивност, могат в допълнение да бъдат разграничени на следните подкатегории:

  • Флавоноиди, които се свързват със характерни извънклетъчни области на вируса, като вирусни протеини, присъстващи в протеиновата обвивка на вируса.
  • Флавоноиди, които стопират прикрепването или навлизането на вируса в клетките гостоприемници; в някои случаи флавоноидите могат да се свържат с вирионите (инфекциозната форма на вируса отвън клетката гостоприемник), да трансформират структурата на вируса и да спрат процеса.
  • Флавоноиди, които могат да попречват вирусните инфекции посредством интервенция във факторите на гостоприемника, нужни за сполучлива зараза или контролиране на имунната система за понижаване на вирусния товар.

Предпазват от когнитивни болести

Поради техните противовъзпалителни свойства и битката със свободните радикали, учените считат, че флавоноидите могат да оказват помощ на мозъка, като обезпечават отбрана на мозъчните кафези.

Проучванията върху животни демонстрират, че флавоноидите блокират натрупването на бета-амилоидна плака в мозъка, симптом на болестта на Алцхаймер. В допълнение, флавоноидите могат да усилят притока на кръв към мозъка, което обезпечава двойни изгоди както за сърдечно-съдовата система, по този начин и за мозъка.

Въпреки че изследванията върху хора са в ранна фаза, резултатите наподобяват позитивни. Едно проучване свързва високата консумация на флавоноиди с понижен риск от заболяването на Алцхаймер и деменция.

Хранителни добавки

Въпреки че е най-добре флавоноидите да се набират от храната в пресни плодове и зеленчуци, има няколко хранителни добавки, които могат да бъдат закупени в магазин за здравословни храни или аптека.

Тези добавки могат да бъдат употребявани за разнообразни положения. Основно предизвестие е, че наличието на флавоноиди на всяка марка може да варира според от дозата.

Лекарствени взаимоотношения

Някои флавоноиди попречват АТФ-свързващата касета – лекарствени транспортери, в това число P-гликопротеин. Приемането им като добавки или потреблението на доста огромни количества от тях може да усили токсичността на медикаментите, които са субстрати на P-гликопротеина. Тези медикаменти включват блокери на калциевите канали, циклоспорин, дигоксин и еритромицин.

Много антоцианини и антоцианидини, както и някои флавони, изофлавони, флавоноли и флаванони, са разпознати като инхибитори на BRCP медиирания превоз. Те могат да взаимодействат с медикаменти като противоракови средства, антибиотици, бета-блокери и антиартритни средства.

Също по този начин се оповестява, че някои флавоноли, флаванони, флавони и изофлавони инхибират протеина, обвързван с множествена лекарствена устойчивост, което може да повлияе MRP-медиирания превоз на доста противоракови медикаменти.

Заключение

Плодовете, зеленчуците, зърнените храни, кората, корените, стъблата, цветята, чаят и виното са богати на флавоноиди, които са известни със своите антиоксидантни, противовъзпалителни, антимутагенни и антиканцерогенни свойства, дружно със способността си да контролира основна клетъчна ензимна функционалност.

Техните удобни резултати върху здравето могат да оказват помощ за понижаване на кръвното налягане, понижаване на риска от диабет, попречване на развиването на тумори, понижаване на възпалението и предотвратяване от когнитивни болести.

Преди да приемате флаваноиди като добавки, говорете с доктор, с цел да избегнете евентуални лекарствени взаимоотношения.

Яденето на храни, богати на многообразие от плодове и зеленчуци, е натурален метод да се възползвате от преимуществата на флавоноидите.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР