flagman.bgСутрешни рецитали на кризисния щаб много ме дразнят, това е

...
flagman.bgСутрешни рецитали на кризисния щаб много ме дразнят, това е
Коментари Харесай

Д-р Мангъров: Вирусът така или иначе ще зарази 70% от хората, а седенето у дома намалява имунитета

flagman.bg

Сутрешни „ рецитали ” на спешния щаб доста ме нервират, това е все едно мазохисти развиват Стокхолмски синдром към садистите, сподели доцент доктор Атанас Мангъров

- Доц. Д-р Мангъров, в случай че отпред на Кризисния щаб седеше не ген. Мутафчийски, а вие, щяхте ли да въведете изключителното състояние?

- Не. Това е излишно. Създава се напрежение. Страната от две седмици към този момент не работи. Всички се седят у дома и на практтика „ чакат да умрат ”. Това, което би трябвало да се изясни на хората, е, че когато се заразят (а това по този начин или другояче ще се случи), това не означва, че краят ще е съдбовен. 

- Ваш откъс:  „ За да спре тази зараза, би трябвало някъде към 70% от популацията да прекара. Едва тогава ще стартира да понижава скоростта, с която се популяризира болестта. Това е обикновена епидемиология. Това, което стана в Китай, където новите случаи съвсем стопираха, стана не тъй като се ограждаха и се изолираха обществено, а тъй като мнозина прекараха и към този момент няма кой да се разболява. Както построхиа 14 лечебни заведения, в този момент закриха 11 от тях, тъй като просто няма кого да хоспитализират. Колкото и да се опитваме да я ограничим, това е зараза, която се популяризира по всики вероятни способи и не можем да я спрем по метода, по който ни се желае. Но ограниченията, които се взимат в този момент ще съсипят стопанската система и няма да можем да се възстановим доста години напред. Друг образец е Франция, където към този момент стопираха да тестват за ковид, просто тъй като всички проби излизат позитивни. След като взеха голям брой проби, просто установяваха епидемиологичен факт и толкоз. Това се случва всяка година – при нас към сезонните грипни епидемии. Към края на януари просто стопираме да тестваме, тъй като всички проби са позитивни ”

И един необикновен различен ваш откъс : „ Животът би трябвало да продължи обикновено ”. 

Доц. Мангъров, в случай че базирах информацията си за това какво се случва в страната единствено на тези ваши цитати и не знаех за всичкии КПП-та, за всички забрани, за съвсем предвоенната конюнктура, в която се намираме, аз щях да кажа, че това е вирус като всеки останал. Може би малко по-разпространен, само че с съвсем нищо по-различен от другите. В същото време гледаме новините и виждаме напълно друга действителност. На кого да имаме вяра? 

- По начало този вирус има епидемиология същата като при тази на вируса на грипа. Това, което го отличава, е че той е нов – никой не го е изкарал, никой няма антитела против него. Така или другояче той ще премине през цялото земно кълбо и до момента в който най-малко 70% от хората не го прекарват и не образуват антитела, той няма да спре да се популяризира. Като тук е моментът да се каже, че не всички ще легнат на респиратори или на смъртно легло. Огромната част от заболелите най-вероятно няма да схванат, че вирусът е минал през тях. Разбира се ще има хора, при които ще се проявят тежките признаци. Това ще са най-вече възрастните хора, тези които имат съпътстващи болести и така нататък Някои от тях евентуално ще загинат, само че това го има всяка година, при всяка грипна зараза.



 

 

 

Цялото изявление ТУК

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР